Bakken zonder suiker, met stevia

Ik ben geen uitgesproken zoetekauw. Ik gebruik geen suiker in mijn thee of koffie (brrr, moet er niet aan denken), drink nooit frisdrank en op een glas versgeperste jus d'orange in de ochtend na, geen sapjes. Ik eet geen zoet broodbeleg. Ik lust alleen naturel yoghurt. Ik eet in de regel geen toetjes, zelden of nooit taart en geen snoep. Maar ik heb een zwak voor koekjes en voor cake. Of eigenlijk heb ik een zwak voor het bakken van koekjes en cake; niets ontspannender dan dat. En zijn die koekjes en cake eenmaal gebakken, dan eet ik ze ook op.

 
Zo sluipt er geniepigerwijs toch aardig wat suiker in mijn dieet. Teveel, vind ik. En dus heb ik me nu voorgenomen te gaan bezuinigen op suiker. Daarbij is het niet mijn bedoeling om witte suiker zomaar te vervangen door honing of fructose of andere verschijningsvormen van 'echte' suikers, en ook niet door synthetische zoetstoffen als aspartaam. Nee, ik wil een natuurlijke zoete smaak, zonder de lichamelijke effecten van suiker. 
 
Gisteren deed ik een eerste poging een cake te bakken met stevia. Stevia is een plantje dat van nature zoet is maar geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Ik kan er wellicht later nog eens over uitwijden, maar laten we het er voor nu even op houden dat steeds meer producenten het plantje ontdekken (Coca Cola wil het graag gaan gebruiken in z'n lightproducten) en er steeds meer suikervervangers op basis van stevia op de markt komen.
 
 
Voor onderstaande amandelcake gebruikte ik steviapoeder van het merk Stevija, gekocht bij Ekoplaza. Het resultaat was helemaal niet onaardig. De structuur van de cake was in elk geval prima in orde, precies zoals wanneer ik dezelfde cake met suiker bak: een beetje vochtig en sponzing en een tikje korrelig door de amandelen. Met 75 gram steviapoeder (in het 'gewone' recept gaat 250 gram witte suiker) was de cake ook zoet genoeg. Niet mierzoet, maar aangenaam. Het enige wat me ervan weerhoudt laaiend enthousiast te zijn is de bijsmaak van dit steviapoeder. Die is een beetje bitter en medicinaal en blijft bovendien vrij lang hangen in je mond. Niet echt prettig dus. Maar nadat ik de cake ter camouflage besprenkeld had met wat oranjebloesemwater, en toen ik hem at met een flinke dot volvette Turkse yoghurt ernaast, bedacht ik toch dat het in elk geval een goed begin was.
 
Mijn volgende missie: het vinden van een steviaproduct zonder nare bijsmaak. Alle tips zijn welkom!
 
Amandelcake met sinaasappels en stevia
 
2 onbespoten sinaasappels
5 eieren
75 gram Stevija steviapoeder (als je een ander product gebruikt, zul je zelf moeten uitvinden hoeveel je daarvan nodig hebt)
geraspte schil van 1 onbespoten citroen
250 g blanke amandelen, fijngemalen
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
ongeveer 1 eetlepel oranjebloesemwater
extra: een springvorm van 24 cm, ingevet met boter 
 
Boen de sinaasappels goed schoon onder stromend water. Leg ze in een pan en zet ze onder water. Breng aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de sinaasappels zachtjes 2 uur koken. Laat ze afkoelen en even uitdampen. Pel de sinaasappels en verwijder zorgvuldig alle pitjes. Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine of met de staafmixer. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop in een beslagkom de eieren met de stevia, de citroenrasp, het bakpoeder en een snuf zout in 10 minuten tot een luchtige, lichtgele vla. Mix er vervolgens eerst de gepureerde sinaasappel door en vervolgens de amandelen . Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm. Bak de cake in ongeveer een uur gaar in de oven. Laat de cake in de vorm afkoelen. Besprenkel hem vlak voor het serveren met oranjebloesemwater. Lekker met een dot losgeroerde Griekse of Turkse yoghurt.  
 
 
 

Daar heb je gelijk in,

Daar heb je gelijk in, Anne-Marie. Dit was een heel klein beetje stevia in een heleboel vulmiddel. Verwarrend en lastig in recepten.

Beste Janneke, Ik vrees dat

Beste Janneke,

Ik vrees dat je met iets anders gebakken hebt dan met zuivere stevia. Voor elke eetlepel suiker (= 20 g) moet je slechts 0,1 g stevia gebruiken. De hoeveelheid suiker die je normaal nodig hebt moet je dus delen door 200. 75 g stevia zoals in jouw recept zou overeen komen met 15000 g of 15 kg suiker! Ik denk dat je eens goed naar de ingrediënten op de verpakking moet kijken. Veel stevia zit er wellicht niet in. Ik vind wel dat het tijd wordt dat de overheid zich gaat moeien met al die wanpraktijken.

Vriendelijke groet,

Anne-Marie

Dank voor je tip, Caroline.

Dank voor je tip, Caroline. En leuk om te horen dat je mijn recepten waardeert!

Hallo Janneke, misschien een

Hallo Janneke, misschien een late reactie maar ik wilde het toch even doorgeven: in de boeken en website van Yvonne Lemmers, Grip Op Koolhydraten, wordt beschreven welke Stevia je het beste kunt kopen. Er is ook een webwinkel waar je div. soorten kunt bestellen.
Er wordt volgens mij heel veel rommel verkocht, o.a. van Candarel, waar voornamelijk maltodextrine in zit en maar een heel klein beetje werkelijke Stevia-extracten. Ze zeggen dan dat de zoetkracht helemaal natuurlijk is en dat klopt ook wel, maar slecht een ieniemienie beetje is echt Stevia.
Dus blijkt maar weer es dat het zaak is om de labels goed te lezen.
Nou dat was het, ik besluit om te zeggen dat ik geniet van je recepten, groet van Caroline

Alles weten over stevia? Zie

Alles weten over stevia? Zie http://stevia.startpagina.nl/

Hoi Janneke, Dank voor je

Hoi Janneke,

Dank voor je recept van de amandelcake. Ik ga hem eens proberen en met bio amandel essence proberen de bittere nasmaak van stevia te verbloemen. Ik bak met rijststroop, agavestroop, kokosbloemsemsuiker en ook wel met stevia.
Noodgedwongen vanwege hoog bloedsuiker (anderhalf jaar geleden) maar het bevalt me prima om geen suiker te eten. En bak ook graag biologisch. Spelt meel is trouwens heel geschikt om de bloedsuiker laag te houden.
Ik voel me veel beter, heb 's middags geen snaaibuien meer, niet meer trillerig. Mijn smaak is ook totaal veranderd en ik dan echte smaken super waarderen.
In het begin een schock om suikervrij te moeten leven maar absoluut een verrijking. En ik heb ook zo'n lol in bakken (en eten!!).

Maar goed ik heb een waanzinnige citroentaart voor je. Die miste ik enorm en van Jose van Josephines Theethuin in ZuidOost Beemster dit recept gekregen. Zij geeft trouwens ook bakcursus 'Bakken zonder suiker'. Ik heb de taart helemaal niet ingevoren maar elke dag een stukje gegeten. Zo lekker en genieten.

2 grote citroenen
175 gram Lemaire gebuild meel/ of speltmeel
1 tl vanillepoeder
80 + 50 gram boter in stukjes
6 eieren
3 el agavestroop
3 el rijstestroop
1 sinaasappel

Oven op 170 graden. Bakblik 25 cm doorsnee
Meel + snufje zout + 80 gr boter + sinaasappelschil + vanillepoeder + agavestroop mengen tot soepel deeg. Dan 1 ei toevoegen. In koelkast in huishoudfolie. Met natte lepel in bakblik uitstrijken met opstaand randje. Blind bakken of met dubbelgevouwen bakpapier tegen rand om omklappen te voorkomen. 10 bakken.

1 eiwit stijfkloppen.
Rijststroop, 4 eieren, vanille poeder, sap van 2 citroenen en rasp van 1 citroen mengen. Alles au bain marie verwarmen tot lauwwarm en blijven roeren met een garde zonder dat het gaat chuimen. Van vuur af, iets laten afkoelen (anders mengt eiwit niet goed) en 90 gr boter in stukjes erdoor. Zodra deze gesmolten zijn, het stijdgeklopte eiwit erdoor scheppen. In de dobem scheppen. 25 minuten bakken.
Garneren met citroenschilkrulletjes. Opdienen met een scheutje frambozencoulis of -jam.

Dag Janneke, Ik ben beheerder

Dag Janneke,
Ik ben beheerder van http://stevia.startpagina.nl/ en daarop vind je diverse reacties op en ervaringen met het gebruik van stevia bij het bakken. Een van de adviezen is: gebruik druppels i.p.v. poeder. Hoe je dan massa krijgt, is me overigens niet duidelijk maar wellicht kun je iets met de tip.
Ik ben in oktober 2011 uit hobbyisme met de startpagina begonnen en ik moet zeggen dat-ie loopt als een tierelier. Stevia is echt hot!
Groet,
Jan

Eerste introductie (voor mij

Eerste introductie (voor mij i.i.g.) in de nederlandse media over Stevia DOOR Felix Wilbrink bij WNL:

http://www.slimbeleggen.net/tag/vandaag-de-dag-stevia/

Er bestaat ook kristalpoeder

Er bestaat ook kristalpoeder misschien is dat geschikter om te bakken.
Ik heb het kookboekje maar daar zegt men dat je deze vehouding niet eindeloos kan toepassen. Op een gegeven moment wordt het te zoet en ook bitter.

Zelf gebruik ik stevia al jaren (illegaal maar dat zijn drugs ook en dit is minder gevaarlijk)

Op de website van Stevija

Op de website van Stevija staat ongeveer 1 op 4 (stevia/suiker), maar ik heb het gewoon op de gok gedaan. Eerst 25 gram, toen 50 en bij 75 was ik tevreden over de zoetheid.