Vegetarische ragù bolognese

Eenmaal uit de kast als (voorzichtig) sympathisant van vleesvervangers, moet ik dat natuurlijk wel een beetje blijven uitdragen. Daarom vandaag een recept voor vegetarische bolognesesaus. Ik maakte hem met een product waarvan Savage River Farms mij, samen met de sojakip waar ik eerder deze week over schreef, twee zakjes toezond: pea crumble. 

Er zat geen toelichting bij, maar het lijkt me veilig aan te nemen dat het hoofdbestanddeel erwten is. Het spul smaakte niet precies als vlees natuurlijk, maar best aangenaam. En de ragu was zelfs ongelofelijk levensecht. Ik durf te wedden dat zelfs Pierre Wind, wanneer ik hem er blind van liet proeven, zou denken dat het l'originale was.

Pea crumble is in Nederland (nog) niet te koop, maar het lijkt me zomaar dat je ook andere soorten vegetarisch gehakt kunt gebruiken, zoals het gehakt van De Vegetarische Slager, of, zo je wilt, quorn- of tofugehakt. Ik heb nauwelijks of geen ervaring met dit soort vleesvervangers  dus je moet zelf een beslissing nemen over het moment waarop je het product aan de ragu toevoegt en of je het wel of niet vantevoren aanbakt in wat olie. De pea crumble is in z’n rauwe vorm te vergelijken met rul gebakken gehakt, dus warmde ik het slechts 5 minuten mee met de saus. Langdurig stoven, zoals je met echt gehakt zou doen, lijkt me in elk geval bij geen enkel plantaardig gehakt aan te bevelen.

 

Voor  6 – 8 personen, of 2 gezinsporties in de vriezer:
40 gram roomboter
2 eetlepels olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in blokjes
1 flinke winterwortel, in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 laurierbladeren
1 theelepel gedroogde oregano
1 groot glas rode of witte wijn
1 blik gepelde tomaten, fijngesneden
600 ml groentebouillon
125 ml slagroom
600 gram vegetarisch gehakt

Verhit de boter met de olijfolie op laag vuur. Voeg de ui, wortel en selderij toe en fruit zachtjes tot de groenten goed beginnen te bruinen. Voeg de knoflook, laurier en oregano toe, zet het vuur iets hoger en fruit even mee. Schenk de wijn over de groenten en laat een paar minuten bruisen. Doe dan de tomaten en bouillon erbij en breng alles aan de kook. Voeg wanneer je ongezouten bouillon gebruikt een flinke snuf zout toe. Leg een deksel ietsje schuin op de pan, draai het vuur zo laag mogelijk en laat alles ongeveer anderhalf uur stoven. Check af en toe of de saus niet teveel inkookt en zonodig wat water toe. Schenk de slagroom bij de saus, roer en laat nog een kwartier sudderen. Voeg als laatste het vegetarisch gehakt toe en warm het een minuut of 5 mee in de saus. Proef en maak de ragu verder op smaak met zout en versgemalen peper.