Uiensoep, zo goed als gratis

Nederland zit met een groot uienoverschot. Om te voorkomen dat ze rotten of worden weggegooid, redt Mediamatic een kwart miljoen uien van de Texelse boer Jo Flens. In het weekend van 30 maart t/m 1 april kun je onbeperkt gratis uien halen op het Oostenburgereiland in Amsterdam. Er is 

genoeg voor iedereen! (Lees er meer over op de website van Mediamatic.)

Een uienfeest, wat leuk! Dat vraagt om een recept. Deze uiensoep met cognac en kaastoast komt uit mijn laatste boek Comfort Food.

Normaal gesproken kost uiensoep al drie keer niks. In het studentenhuis waar ik woonde stond het niet voor niets wekelijks op het menu; ik geloof dat we voor 2 gulden (sic, ik word oud) per persoon klaar waren, en voor dat geld konden we ook nog de rest van de fles wijn, die in de soep ging, opdrinken. Maar met gratis uien eet je echt voor een prikkie een koningsmaal. 

Ik vind het altijd weer wonderlijk hoe je van weinig meer dan uien en water zoiets krachtigs kunt brouwen. Een echt goede uiensoep is diep reebruin van kleur, sterk als een dubbelgetrokken ossenstaartbouillon en gevuld met zoete slierten ui die als het ware wegsmelten op je tong. Hij wordt pas lekker wanneer je de uien heel lang en rustig laat stoven tot ze zacht en zoet zijn. Uiensoep is slow food, eten waaraan je alleen moet beginnen als je er alle tijd en aandacht aan kunt geven die het verdient.

 

voor een pan vol:

3 eetlepels olijfolie
1 kilo uien, gepeld, in dunne ringen
1 laurierblad
1 kruidnageltje
10 zwarte peperkorrels
1¼ liter runder- of groentebouillon
1 eetlepel wittewijnazijn
1 glas droge witte wijn
sneetjes (oud) stokbrood
100 gram oude kaas, geraspt
cognac

Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de uien en een halve theelepel zout toe. Laat een minuut of 2 bakken terwijl je de uien omschept met een houten lepel. Draai het vuur laag, voeg de laurier, kruidnagel en peperkorrels toe en laat 45 – 60 minuten zachtjes stoven. Schep de uien om de 5-10 minuten even om; ze moeten caramelkleurig worden. Voeg de bouillon en azijn toe en breng alles op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur weer lager en laat de soep een kwartier koken. Voeg de wijn toe en laat opnieuw een kwartier koken. Rooster intussen het stokbrood in een hete oven. Beleg de geroosterde broodjes met de geraspte kaas en schuif ze even onder de grill. Proef de soep en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Schep in kommen, schenk in elke kom een klein scheutje cognac en laat in elk een kaasboterhammetje drijven.