Chinezige runderstoof

Met deze runderstoof kan werkelijk niets misgaan. De smaakmakers zijn Chinezig, zonder dat ik zou willen beweren dat het om een authentiek Chinees gerecht gaat. Het leek me gewoon eens aardig om zo’n suddergerecht te maken op een andere dan de voor de hand liggende mediterrane manier.

Het vlees gaat eerst een poos in de marinade. Dat kan een uurtje, als u haast heeft. Maar het mag ook een etmaal. Dit is in feite een ideaal gerecht om voor een grote groep eters te maken. Omdat het vlees niet hoeft te worden aangebraden, kunnen de hoeveelheden makkelijk worden verdubbeld. En zoals alle stoofpotten wordt hij van een nacht staan alleen maar lekkerder.  

 

Voor ongeveer 6 personen:
1 flinke ui
3 teentjes knoflook
een flink stuk gemberwortel
1 rode chilipeper
1 kilo doorregen riblappen
100 ml Shaoxing (of droge sherry)
50 ml donkere Chinese sojasaus (of ketjap)
50 ml lichte Chinese sojasaus (of Japanse sojasaus)
1 eetlepel witte azijn
2 stuks steranijs
½ kaneelpijpje
1 bos lente-ui
1 bos koriander

Pel en snipper de ui. Pel de knoflooktenen, schil de gemberwortel en snijd beiden fijn. Snijd de chilipeper, met of zonder zaadlijsten, in ringetjes. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Schep het vlees om met de ui, knoflook, gember, chili, Shaoxing of sherry, twee soorten soja, azijn, steranijs en kaneel en laat 1 uur tot een etmaal marineren. Verwarm de oven op 140 graden (120 graden mag ook, als je een betrouwbare oven hebt). Doe het vlees in een zware braadpan die in de oven kan. Voeg een bescheiden snuf zout (de sojasauzen zijn al zout) en een halve liter water toe en breng alles op matig vuur aan de kook. Leg een deksel op de pan en zet hem 2,5 – 3 uur in het midden van de oven, tot het vlees boterzacht is en doortrokken van de specerijen. Bestrooi het gerecht met ringetjes lente-ui en korianderblaadjes en geef er gestoomde witte rijst bij.