Tofunaise (ja, echt)

Tegen vegetariërs heb ik niets. Maar voor veganisten heb ik een zwak. Ze zijn zo heerlijk consequent. Niet alleen geen dieren eten, gewoon helemaal niks, nul, nada gebruiken dat ooit met een levend wezen van doen heeft gehad. Dat verdient bewondering.

Nu ken ik weinig veganisten. Eigenlijk niet eentje van dichtbij. Maar ik weet wel het een en ander over veganistische voeding. En hoe lief en goed ik de intentie geen dierlijke producten te gebruiken ook vind, daar gaat het toch een beetje mis met de veganist in mijzelf. Ik denk niet dat ik zou kunnen leven zonder mayonaise. Geen spekjes in de stamppot, geen honing in de thee, geen kaas op brood, geen winegums, geen leren schoenen, geen zijden pyjama, okay. Maar geen mayo? Daar ligt mijn grens.

Ja, er bestaat zoiets als tofunaise, mayonaise gemaakt van tofu. Maar mijn hemel, heb je dat wel eens geproefd? Het is begrijpelijk dat er ter verbetering van de wereld offers moeten worden gebracht, maar tofunaise uit een potje, zoals te koop bij de ouderwetse, links georiënteerde ekowinkel – dit even in tegenstelling tot de moderne yuppennatuurwinkel waar je voor een klein vermogen mayonaise van gouden eieren kunt kopen –, dat is een regelrechte straf.

Toch wilde ik een keer proberen het zelf te maken. Al was het maar om te weten of ik het in theorie zou redden als veganist. En wat blijkt, zelfbereid van zijdezachte tofu is tofunaise prima te hachelen: een volle, romige saus die weliswaar niet exact hetzelfde smaakt als mayonaise maar zich toch uitstekend leent om frietjes doorheen te sleuren.

De saus kan, net als mayonaise, nog verder worden opgeleukt door smaakmakers toe te voegen. Met knoflook en saffraan (week de draadjes eerst 5 minuten in heet water, en gebruik vooral niet te veel) ga je de mediterrane kant op. Met wasabi, sojasaus en een drupje sesamolie de Japanse. Voeg verse kruiden, kappertjes en een uitje toe en je hebt een veganistische tartaarsaus. Kluts er ketchup, paprikapoeder en een slok whisky door en tadaaa, whiskysaus. Afijn, de varianten kan iedereen zelf wel verzinnen, toch? Dit is de basissaus. Hij is minimaal een week houdbaar in de koelkast.

 

Voor 1 pot tofunaise:

300 g zijden tofu (toko en natuurwinkel)
1 eetlepel wittewijnazijn
1 eetlepel dijonmosterd
150 ml arachide- of zonnebloemolie

Laat de tofu uitlekken en doe hem in een hoge maatbeker. Voeg de azijn, mosterd, olie en een snuf zout toe. Zet de staafmixer in de beker en pureer tot een gladde, romige saus. Proef en maak verder op smaak met zout, peper en eventueel extra azijn en/of mosterd. Knuffel tot slot een dier. Een koe, paard, hond, poes, varken, kip of goudvis, dat maakt niet uit. Tofunaise is een totaalervaring en knuffelen hoort erbij.