Happy Chocolate Day

Happy Chocolate Day. Deze woorden zag ik gisteren een paar keer voorbij komen op Twitter, en toch ging bij mij geen enkel lampje branden. Chocoladedag? Ik eet elke dag chocolade, so what? 

Pas vandaag kwam het in me op om eens te googlen of het nu echt ging om een officiele chocoladefeestdag. En dat lijkt er wel op. Volgens deze Amerikaanse site is 9 februari de dag waarop chocoholics hun liefde voor chocolade vieren en delen. Elk jaar. In de VS dan. Maar ik vond ook deze site waarop staat dat Chocolate Day op 7 July valt. En daarna vond ik dit chocoladedagenlijstje op wiki answers. Een hele opluchting te lezen dat ik, nu ik Chocolate Day gemist heb, de schade ruimschoots kan inhalen op Mint Chocolate Day (19 Februari). 

 Maar nu vraag ik me wel 2 dingen af.

1: Gaat Chocoladedag, in navolging van bijvoorbeeld Valentijnsdag en Halloween, en aangemoedigd door de cacaoindustrie, ook groot worden in Nederland. En zo ja, op welke dag dan? (Mij lijkt een dooie dag in februari in elk geval een stuk voor de hand liggender dan midden in de zomer.)

2: En was het gisteren nu 'Happy Chocolate Day', als in 'gelukkigechocoladedag', of was het eenvoudig een van die vele Amerikaanse Chocolate Days, en wensten chocoholics aller landen elkaar gewoon een fijne dag toe?

Hoe dan ook, dit weekeinde maar weer eens iets chocoladerigs  doen. Mijn oudste zoon vraagt al dagen om chocoladefondue. (Hij deed deze week CITO en mocht van mij elke dag kiezen wat we aten - boerenkool, soto ajam, frittata met doperwtjes en vanavond spekpannenkoeken.) Lijkt me een mooi verwentoetje om deze spannende week mee af te sluiten.

 

Chocoladefondue
voor 4 personen:

250 ml slagroom
1 vanillestokje, open gesneden
1 kaneelstokje
150 gram pure chocolade

om te dippen:
vers fruit, zoals ananas, peren, appels, bananen en frambozen
en andere lekkere dingen, zoals lange vingers, bitterkoekjes, cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes), in dobbelstenen gesneden cake en, voor de liefhebber, marshmellows

Snijd het vanillestokje met een scherp mesje in twee lange stukken. Doe de slagroom met de vanille en het kaneelstokje in een steelpan en zet hem op het vuur. Wacht tot de slagroom bijna kookt (dan verschijnen er bubbeltjes aan de rand van de pan) en zet dan het vuur uit. Laat de room zo een kwartiertje staan. Breng ondertussen een grotere pan met een laagje water aan de kook. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een kom. Schenk de slagroom door een zeefje bij de chocolade. (Je kunt het vanillestokje afspoelen en afdrogen en in een pot suiker stoppen, dan krijg je lekkere vanillesuiker voor op pannenkoeken.) Zet de kom bovenop de pan met kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Het water in de pan verwarmt nu de kom waardoor de chocolade smelt. Je mag een paar keer roeren. Maak in de tussentijd het fruit schoon, snijd het in stukjes en zet het in kommetjes op tafel. Zet ook de koekjes klaar. Steek een theelichtje aan en zet hierop de kom met gesmolten chocolade. Iedereen kan nu iets lekkers aan een (fondue)vork steken en in de chocoladefondue dopen.