En de gestoofde kweeperen van Fatima

Behalve een overheerlijke tajine maakte Fatima laatst ook kweeperen voor ons klaar.  Hoewel ik geen enorme liefhebber ben van zoetigheid bij mijn hartige eten, smaakten de kweeperen opperbest. Het is erg belangrijk om de kweeperen precies lang genoeg te laten stoven. Ze moeten gaar zijn, maar beslist hun vorm behouden en dus niet te zacht worden. 

Dat is Fatima eens overkomen; ze lette even 5 minuten niet op en toen waren haar kweeperen van keihard opeens totaal tot moes gekookt. Ze had een heleboel mensen aan tafel en moest huilen van teleurstelling. Maar ik weet zeker dat haar gasten gesmuld hebben van wat ze nog meer kookte, want koken dat kan ze. Fatima noemt de kweeperen trouwens gewoon groente. En ze zegt dat je dit ook kunt maken met gedroogde abrikozen of pruimen.

Marokkaans gestoofde kweeperen

2 kweeperen
½ theelepel kaneel
½ theelepel gemberpoeder
een plukje saffraan
2 eetlepels suiker
½ glas olijfolie

Was de kweeperen en snijd ze met schil en al in kwarten. Snijd de klokhuizen eruit en kerf een kruisje in de bolle kant van de parten(dan worden ze sneller gaar.) Verdeel de parten kweepeer over de bodem van een zware pan of tajine. Bestrooi met kaneel, gember, saffraan, suiker, een snuf zout en flink veel versgemalen zwarte peper. Schenk er de olijfolie over en een kopje water. Zet op hoog vuur en breng aan de kook. Draai het vuur nu middelhoog en laat 30 – 60 minuten koken, tot de kweeperen zacht zijn, maar nog wel hun vorm hebben. Serveer bij de lamstajine.