De truc van Fatima

“Laat jij maar, ik voor jou doen,” zei Fatima, en voor ik goed en wel met mij ogen kon knipperen was de ui gesnipperd. “Wacht even, doe dat nog eens,” zei ik en klikte op het video-icoontje van mijn I-phone. 

Opnieuw in razend tempo, snipperde Fatima een tweede ui. Met een klein schilmesje kerfde ze kriskras tientallen verticale sneetjes in de witte bol, om het even later met een simpele horizontale snede ragfijne uiensnippers te laten sneeuwen boven mijn braadpan. “Wauw”, zei ik, “mag ik dit filmpje op Facebook zetten?” Fatima glimlachte alleen maar en zei: “In Marokko altijd zo doen.”

Ja, ongetwijfeld snippert iedereen in Marokko op die manier uien. Het is een typische huisvrouwentruc; niks geen grote koksmessen of snijplanken, gewoon uit de losse pols even een klusje klaren. Toch vind ik het razend knap, want ik kan het niet. En uit de reacties van mijn Facebookvrienden op het uiensnipper-filmpje op te maken ben ik niet de enige.

Fatima is al meer dan tien jaar onze trouwe poetsfee. Ik wil haar voor geen goud kwijt. Maar als er een televisieproducent zou aankloppen die van Fatima de nieuwe Nigella Lawson wil maken, zou ik zeggen: “Go girl!” Dit is haar lamstajine met saffraan en hij is verrukkelijk. Je kunt er ook nog aardappelen aan toevoegen, die dan het laatste half uur moeten meekoken.

Bekijk hier het filmpje.

Lamsstoof met saffraan van Fatima

voor 4 personen:
olijfolie
3 middelgrote uien, fijngesnipperd
1 (lams- of kippenbouillon)bouillonblokje
2 teentjes knoflook, gepeld
een plukje saffraan
¼ theelepel geelwortelpoeder
½ theelepel gemberpoeder
1½ theelepel gemalen zwarte peper
600- 750 gram lamsstoofvlees met bot, in grote dobbelstenen
een paar takjes koriander

Schenk een royale plens olie in een zware braadpan of een tajine. Voeg de uien toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Zet op middelhoog vuur en laat de uien 5 – 8 minuten fruiten tot ze goudblond zijn. Doe de knoflooktenen in een vijzel, voeg een snufje zout toe en wrijf tot een fijne pasta. Schenk er een half glas water op en roer even los. Voeg de saffraandraadjes, de geelwortel, gember en peper toe en roer nog een keer om. Schenk dit saffraanmengsel over in een diep  bord en wentel het vlees erdoor. Voeg het vlees toe aan de uien in de pan. Schep om en schenk er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Bind de takjes koriander tot een bosje en leg dit in de pan tussen het vlees. Breng alles aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat 1,5 – 2 uur stoven, tot het vlees door en door gaar is. Check tussendoor regelmatig of de tajine niet te droog wordt. Voeg zo nodig een scheut water toe en schep het vlees telkens even om. Vis de koriander eruit en proef of er nog zout bij moet. Serveer met platbrood.