Omelet Siberienne

 

Omelet Siberienne

Voor 8 personen:
1,5 liter vanille-ijs van goede kwaliteit
1 roombotercake (zelfgebakken of gekocht)
4 eiwitten
100 gram poedersuiker
rum

Haal het vanilleijs een paar uur tevoren uit de vriezer en laat het wat zachter worden. Bekleed een bolvormige schaal met vershoudfolie en schep het ijs erin. Strijk de bovenkant glad, dek af met folie en vries het ijs met schaal en al weer in. Verwarm vlak voor het serveren de ovengrill voor. Snijd de cake in plakken en maak er een cirkelvormige bodem van op een ovenbestendige ronde schaal. (Wie een extra boozy ijstaart wil, besprenkelt de cake met rum.) Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze tot ze wolkerig zijn. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe en blijf kloppen tot een stevig, glanzend schuim. Haal het ijs uit de vriezer en stort het op cakebodem – verwijder uiteraard het plastic folie. Bedelf het ijs en de cake met behulp van een spatel onder een dikke laag eiwitschuim. Schuif de ijstaart een paar minuten onder de grill, tot hij een lichtbruin korstje heeft. Schenk een beetje rum in een soepopscheplepel en houd deze boven een laag vuurtje, tot de alcohol begint te branden. Schenk de brandende rum over de ijstaart en serveer meteen (in een verduisterde eetkamer natuurlijk).