Een nostalgische Kerst

Kijk eens goed naar deze en onderstaande foto’s. Komen er herinneringen boven aan Kerstmissen van lang geleden, met de hele familie aan tafel in het ouderlijk huis, je moeder in haar feestjurk, je vader die het vlees sneed? Dat kan kloppen, want het is een retro kerstdiner. Dit aten wij in de vorige eeuw.

Het waren andere tijden. Een kerstdiner hoefde niet onbespoten, fair trade, seizoensgebonden, regionaal of anderszins hip te zijn. Varkensvlees was nog niet in de ban gedaan, en al helemaal nog niet herontdekt. Garnalen mochten vrij zwemmen in mayonaise. Ijs was per definitie vanille-ijs. En overal ging drank in; sherry, Madera, port, rum.

Toen eten nog gewoon eten was en geen religie; noem mij weemoedig maar soms verlang ik ernaar terug. Daarom dit voorstel: laten we deze Kerst voor één keertje terug gaan in de tijd. Je hebt er geen neutrino’s voor nodig; een beetje fantasie en een gezonde eetlust volstaan. Nodig je familie of je vrienden uit, haal de sjoelbak van zolder en maak er een nostalgische Kerst van. Niet omdat alles vroeger beter was. Maar sommige dingen leken in elk geval een stuk eenvoudiger. 

 

Alle foto's zijn van Maarten Fleskens. De styling is van Claire Junier.