10 x restjesrecycling

Restjes over van het Kerstdiner? Niet weggooien! Hieronder vind je 10 receptideeen om je restjes te recyclen. Van wildkroketjes tot derdekerstdagsoep tot een Vietnamese salade tot risottoballetjes tot boozy bread-and-butterpudding gemaakt van Kerstbrood. 

Restje gerookte vis

Salade met gerookte vis, radijs en peperroom
Voor 2 personen:
1 kleine ui
2 theelepels appelciderazijn
1 theelepel fijne mosterd
2 eetlepels zonnebloemolie
1 appel
1 bosje radijs, in plakjes
1 bosje waterkers of 2 handen veldsla, of een slamengsel
100 gram gerookte visfilet (zalm, heilbot, forel, paling), in reepjes
2 volle eetlepels crème fraîche

Snijd de ui in flinterdunne ringen, bestrooi met zout en laat 10 minuten staan. Klop in een kommetje een dressing van de azijn, mosterd en olie door en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Snijd de ongeschilde appel in dunne schijfjes en haal deze even door de dressing zodat ze niet bruin worden. Roer een royale hoeveelheid versgemalen zwarte peper door de crème fraîche. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de uiringen. Verdeel de sla, de radijs, appel, ui en visfilet over de sla en druppel de dressing erover. Geef de crème fraîche er apart bij.

 

Restje gevogelte

Goi ca rot (Vietnamese salade)
Voor 4 personen:
200 – 350 gram gaar kippen- kalkoen-, eenden- of ganzenvlees
3 eetlepels wittewijnazijn
2 theelepels suiker
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels olie
1 rode ui
2 rode chilipepers
een handje verse muntblaadjes
een handje pinda’s
250 - 300 gram geraspte winterwortel
250 - 300 gram gesneden witte kool

Haal het gevogeltevlees van het karkas en pluis het met de vingers uit elkaar of snijd het in smalle reepjes. Doe de azijn in een kommetje en los hier al roerend de suiker een snuf zout in op. Pers de knoflook erboven en roer samen met de sojasaus en olie door de dressing. Pel de ui, halveer hem en snijd in dunne boogjes. Maak de rode pepers schoon, verwijder desgewenst de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Snijd de munt in dunne reepjes en hak de pinda’s grof. Meng het vlees, wortel, kool, ui, peper, munt, pinda's en de dressing tot een salade. Laat de salade een kwartiertje staan zodat de smaken kunnen intrekken. Serveer met stokbrood of kroepoek.

 

Restje lams-, rund of kalfsvlees

Pilav met rozijnen en amandelen en een curry van vlees en tomaten
Voor 4 personen:
4 eetlepels arachideolie
300 gram langkorrelige rijst
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 blik gepelde tomaten
300 gram gebraden vlees (lams-, rund- of kalfsvlees), kleingesneden
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gemalen komijn
desgewenst: 1 theelepel gedroogde munt
desgewenst: ½ theelepel cayennepeper
2 eetlepels rozijnen
een klein handje amandelen
een klein handje fijngehakte peterselie, koriander of munt
100 – 150 ml volle yoghurt

Verhit de helft van de olie in een pan met dikke bodem en fruit de helft van de ui een minuut of 2. Voeg de rijst toe en bak heel even mee, tot alle korrels zijn bedekt met een filmpje olie. Voeg 500 ml water en een snuf zout toe, breng aan de kook, doe het deksel op de pan, en laat de rijst in 15-18 minuten zachtjes gaarkoken. Verhit de resterende olie in een koekenpan en fruit hierin de rest van de ui en de knoflook. Voeg de tomaten, het vlees en kruiden toe en laat het een kwartiertje sudderen. Schep de rozijnen, amandelen en verse kruiden door de pilav en serveer met de curry. Geef de yoghurt er apart bij.

 

Restje wild

Wildkroketjes
voor 12 kroketjes:
40 gram boter
40 gram bloem
250 ml wildfond
50 ml slagroom
250 gram gebraden wild, heel klein gesneden
2 blaadjes witte gelatine
1 eidooier + 1 ei
een paar takjes peterselie, fijngesneden
citroensap
3-4 handjes (zelfgemaakt) paneermeel
arachideolie om te frituren

Breng de wildfond in een klein pannetje aan de kook. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roer er de bloem door. Blijf een minuutje roeren met een houten lepel en schenk er dan een scheut fond bij. Blijf roeren tot alle vloeistof is opgenomen. En voeg daarna in twee delen de rest toe. Voeg ook de slagroom toe en draai het vuur op zijn laagst. Laat de roux 5 - 10 minuten, onder af en toe roeren, garen. Week de gelatineblaadjes vijf minuten in ruim koud water. Roer het vlees, de eidooier, peterselie en uitgeknepen gelatine door de roux. Proef en maak stevig op smaak met zout, versgemalen peper en citroensap. Schenk de ragout over op een groot diep bord, dat je eerst hebt natgemaakt met water. Laat de ragout eerst een beetje afkoelen, dek hem af met vershoudfolie en laat vervolgens minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Klop het ei los in een diep bord, strooi het paneermeel in een tweede bord. Verdeel de ragout in 12 gelijke porties en vorm er met natte handen een soort ovale worstjes van. Rol ze door het paneermeel en vorm ze met je handen in de vorm van kroketjes. Wentel ze door het los geklopte ei en wentel ze daarna nogmaals door het paneermeel. Laat de kroketjes minstens een half uur opstijven in de koelkast. Maar langer mag ook, bijvoorbeeld een halve dag. Verhit de olie in een frituurpan of in een andere grote pan tot ongeveer 175 graden. Bak de kroketjes, een paar tegelijk, bruin in de hete olie. Dat duurt een minuut of 3 - 4. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met fijne mosterd en/of cranberrycompote.

 

Restje gare groente

Derdekerstdagsoep
olijfolie
ui en/of knoflook
smaakmakers zoals kerrie (lekker bij spruitjes en broccoli), komijn (lekker bij bietjes en wortelgroenten), rozemarijn of tijm (lekker bij wortelgroenten, knollen en pompoen) of laurier (lekker bij alles)
bouillon (van een blokje, uit een pot of zelfgemaakt)
een restje gare groente

en om de soep af te maken:
slagroom, creme fraiche, Griekse of Turkse yoghurt, of extra vergine olijfolie
citroensap
verse kruiden

Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en/of knoflook. Voeg een smaakmaker naar keuze toe. Specerijen als kerrie en komijn kun je het beste meefruiten, rozemarijn en laurier voeg je samen met de groente en bouillon toe. Schenk er bouillon op, voeg de groente toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 15 minuten rustig koken (langer hoeft niet want de groente is al gaar). Pureer de soep, maak hem op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap voor de frisheid. Serveer met een scheutje room een dot yoghurt of een straaltje olijfolie.

 

Restje rauwe knol- of wortelgroenten

Kruidige, boterige groenten van de bakplaat
Voor 2 personen:
50 gram roomboter
geraspte schil van een kleine sinaasappel
1 teentje knoflook, fijngeraspt
¼ theelepel versgemalen zwarte peper
½ theelepel grof zeezout
½ theelepel gemalen komijn
¼ theelepel gemalen koriander
¼ theelepel venkelzaad, gekneusd in een vijzel
een mespunt gemalen kaneel
1 (rode) ui, in 8 parten
500 – 600 gram knol- of wortelgroenten, geschild en in grote stukken
een klein handje verse peterselie of koriander, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de boter in een steelpan en laat hem op een laag vuurtje smelten. Voeg alle ingrediënten behalve de groenten toe, roer een keer om en draai het vuur uit. Doe de ui en groenten in een grote schaal, schenk er de boter over en schep (met je handen) om. Spreid alles uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ongeveer drie kwartier, tot de groenten gaar en gekaramelliseerd zijn. Serveer bestrooid met groene kruiden. Lekker met brood, een stuk feta en eventueel nog een bladsalade.

 

Restje aardappelpuree

Zalm – of tonijnkoekjes
een restje koude aardappelpuree
een blikje zalm of tonijn, uitgelekt
een paar bosuitjes of een klein stukje prei, fijngesneden of een geraspt uitje
losgeklopt ei
mosterd
citroensap + citroenrasp
paneermeel
boter
olijfolie

Meng de vis en de (bos)ui of prei door de puree en meng er wat losgeklopt ei door (zoveel dat het een smeuiige maar goed samenhangende massa wordt). Maak het mengsel flink op smaak met mosterd, citroensap en –rasp, zout en versgemalen peper. Vorm met natte handen burgertjes van het mengsel en haal ze door het paneermeel. Bak de viskoekjes in een flinke klont boter en een scheutje olijfolie aan beide kanten bruin. Serveer met (citroen)mayonaise.

 

Restje risotto

Suppli al telefono (Italiaanse risottoballetjes)
een restje koude risotto
een restje jonge kaas
losgeklopt ei
bloem
paneermeel
arachideolie

Vorm met twee natte, schone handen balletjes ter grootte van een golfbal van de risotto. Maak met je duim een holletje en stop hierin een stukje kaas (of een theelepel geraspte kaas). Maak het balletje weer mooi dicht en rol het achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Frituur de suppli goudbruin in de arachideolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

Restje stoofpeertjes

Stoofpeertjes met ricotta, amandeltjes en geraspte chocolade
Voor 4 personen:
150 – 200 gram ricotta
poedersuiker
desgewenst: marsala of je favoriete likeur
1 - 2 eetlepels amandelschaafsel
4 stoofpeertjes
een halve reep pure chocolade

Roer de ricotta los met poedersuiker naar smaak en desgewenst een scheut marsala of likeur. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan tot het begint te kleuren. Verdeel de stoofpeertjes over 4 schaaltjes of bordjes. Schep naast elk peertje een dot ricotta. Bestrooi met de amandelen. Rasp de chocolade erboven op een grove rasp.

 

Restje Kerstbrood

Boozy bread-and-butter pudding
Voor 4 personen:
250 ml slagroom
150 ml melk
1 vanillestokje
12 dunne sneetjes Kerststol (met of zonder spijs)
roomboter
rum
4 eieren
125 gram suiker

Breng in een steelpan slagroom, melk en het vanillestokje aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een half uur trekken. Verwijder het kaneelstokje. Verwarm de oven voor op 180 graden. Besmeer de sneetjes brood dik met boter. Stapel ze, met de beboterde kant boven een lage ovenschaal. Besprenkel met rum. Klop de eieren samen met de suiker schuimig en voeg, al kloppend, de hete vanilleroom toe. Schenk de eiervla over het brood. Tik de schaal even op het aanrecht zodat de vla zich goed verdeelt en schuif hem voorzichtig in het midden van de oven. Bak de broodpudding ongeveer een half uur, of tot de bovenkant stevig aanvoelt. Hij is lauwwarm het lekkerst.