Winterklaar

Vandaag de tuin maar eens opgeruimd. Alles wat aan het verwelken was uit de grond gerukt, winterspul als boerenkool, groene kool en rozemarijn juist extra groeiruimte gegeven. Bladeren opgeveegd, druivenstruik gesnoeid, lege potten opgestapeld in de schuur. Winterklaar maken heet dat geloof ik in tuiniersjargon, al deed ik maar wat, en heb geen idee of mijn tuin nu echt klaar is voor de winter.

 Ik hoop vooral dat ik er dit jaar nu eens wél aan zal denken mijn geliefde verveineplant binnen te zetten zodra het gaat vriezen. En ik hoop dat de laurierplant die afgelopen zomer stond weg te kwijnen in een pot het beter naar z'n zin zal hebben nu hij zo'n beetje kaalgesnoeid is en met z'n wortels in de vrije grond staat.  Een laatste poging tot reanimatie. De paar blaadjes die nog mooi waren, liggen nu te drogen en kunnen straks in een pot. Ben in elk geval op soepgebied winterklaar.