Soep van urad dal met kokos, kerrie en koriander

 

Goedkoop, makkelijk, hartig, verwarmend en nog vegetarisch ook, deze soep van urad dal met kokosmelk en kerrie. Urad dahl zijn gespeten zwarte oerdie-boontjes, veel gebruikt in de Indiase keuken en te koop bij tropische en oosterse winkels. Wie de boontjes niet kan vinden, gebruikt oranje linzen, die vrijwel overal te krijgen zijn.

 

Voor 4 – 6 kommen soep:

arachideolie

1 kleine ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

stukje gemberwortel, fijngesneden

3 stengels bleekselderij, in smalle boogjes

1 afgestreken eetlepel kerrie masala

500 ml kokosmelk 

1 liter groentebouillon

200 gram urud dal (of oranje linzen)

2 limoen of 1 citroen

verse koriander, grofgesneden

 

Verwarm een scheut olie in een soeppan op matig vuur, voeg de ui, bleekselderij, knoflook, gember en een snufje zout toe en laat 5 minuten fruiten. Voeg de kerrie toe, zet het vuur iets hoger en bak tot je hem flink gaat ruiken. Voeg de kokosmelk, bouillon en dal of linzen toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep op laag vuur 30 – 40 minuten koken, tot de dal of linzen gaar en stuk gekookt zijn. Proef de soep en breng hem op smaak met zout, versgemalen peper en limoen- of citroensap. Serveer in kommen, eventueel nog met een klein scheutje kokosmelk, en bestrooid met koriander.