Pizza = groente

Er was een periode, zo tussen zijn 2e en 3e verjaardag, dat mijn oudste zoon categorisch weigerde groente te eten. Wat ik ook probeerde – lief blijven, boos worden, afleiden, dreigen, smeken, omkopen, verstoppen in pastagerechten, pureren tot soepjes, raspen en er pannenkoekjes van bakken –  zijn mond bleef vastberaden dicht. In die tijd gold patat + tomatenketchup bij ons thuis als aardappelen + groente.

 

Ik moest eraan denken toen ik las dat het Amerikaanse Congres overweegt om pizza en patat wettelijk aan te merken als groenten, opdat Barack Obama en de zijnen ze niet uit schoolkantines kunnen verbannen. Als het bericht onderdeel was geweest van een absurdistisch toneelstuk had ik het meteen geloofd. Maar het is bloedserieus, en een subliem stukje werk van de voedingsindustrie-lobby. Lees en huiver:

 

"This agreement ensures that nutrient-rich vegetables such as potatoes, corn and peas will remain part of a balanced, healthy diet in federally funded school meals and recognizes the significant amounts of potassium, fiber and vitamins A and C provided by tomato paste, ensuring that students may continue to enjoy healthy meals such as pizza and pasta" said Kraig Naasz, president of the American Frozen Food Institute.

 

Met mijn zoon is het allemaal goed gekomen; die eet inmiddels dagelijks en zonder al te veel tegenzin groente. Maar waar het met Amerika naar toe gaat? 

 

PS: De illustratie van de pizzaplant is gemaakt door Janneke Hoeben. Op onderstaande foto een 'rauwe pizza' van lijnzaadcrackers, rauwe tomatensaus en groente, waarvoor hier het recept.