Net zo lekker

Een vriend van me heeft diabetes. Hij weet het pas een paar maanden, maar sinds hij het weet, medicijnen slikt en zijn eetgewoonten heeft aangepast, voelt hij zich beter dan hij zich in jaren heeft gevoeld. Dat anders eten ging overigens niet zonder slag of stoot. Hoeveel pasta kun je eten zonder dat je bloedsuikerspiegel ervan door het plafond gaat? Wat eet je tussendoor als je moet bezuinigen op vet en suiker? Wat drink je in de kroeg als het eigenlijk geen bier mag zijn (of in ieder geval geen 5 biertjes)?

Mijn vriend is een van de ruim 1 miljoen Nederlanders die met deze vragen zit. En ieder jaar komen er zo’n 71.000 diabetespatiënten bij. Dat zijn 200 mensen per dag die om directe medische redenen anders moeten gaan eten. Evenwichtiger, gezonder, maar liefst wel net zo lekker. Voor hen, maar ook voor iedereen die de kans op diabetes type 2 wil verkleinen, werd onlangs de website netzolekker.nl gelanceerd. Ik wijs er maar even op, omdat het vandaag Wereld Diabetes Dag is.

Netzolekker.nl is slim bedacht. Geen ingewikkelde informatie en eindeloze statistieken. Gewoon een twintigtal filmpjes waarin een aantal vrouwen (ja, het zijn wel allemaal vrouwen) laat zien hoe je in kleine stapjes je dagelijkse maaltijd gezonder kunt maken. Minder olie of boter gebruiken. Mager vlees. Meer groente. Simpel en toegankelijk voor elke Nederlander, jong of oud, hoog – of laagopgeleid.

Omdat Nederlanders van Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van diabetes, is er extra aandacht voor die keukens. Zo is er een recept te vinden voor Hindoestaanse doksa masala (verwijder het vel van de eend, want daarin zit het meeste vet), voor Marokkaanse harira (zonder vlees), en voor onderstaande Turkse stoofschotel, güveç, die ik vorige week meteen uitprobeerde. De groenten die erin gaan zijn natuurlijk iets te zomers voor een Hollandse novemberdag, maar verder: prima gezinsmaaltijd.

 

Voor 4 – 6 personen:

500 gram mager lamsvlees

500 gram tomaten

4 kleine aardappelen

2 uien

2 teentjes knoflook

1 grote aubergine

1 grote courgette

10 groene Turkse pepers

olijfolie

2 blikjes tomatenpuree

1 Turkse rode peper

gedroogde munt

oregano

 

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Verwijder eventueel het vet.

Ontvel de tomaten, ontdoe deze van de zaadlijsten en snijd de tomaten in stukken. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Maak de groente schoon en snijd alles in grove stukken. Verwarm de olie in de pan of pot en braad hierin het lamsvlees aan. Voeg de uien toe en bak ze zachtjes ca. 5 minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en laat dit een paar minuutjes meebakken. Voeg dan de overige ingrediënten toe en kruiden naar smaak en 1 of 2 kopjes water. Dek de pot/pan af en laat alles in ongeveer een uur zachtjes gaar stoven. Serveer met (zilvervlies)rijst of (bruin)Turks brood.