Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

500 gram bloem + extra om te bestuiven

2 theelepels bakpoeder

2 eetlepels speculaaskruiden

250 gram bruine basterdsuiker

mespunt zout

4 eetlepels melk

2 eetlepels citroensap

250 gram koude roomboter, in blokjes

450 gram amandelspijs (hier vind je een recept voor home made amandelspijs)

1 theelepel citroenrasp

2 eidooiers, losgeklopt met 2 eetlepels melk

50 g witte amandelen

Zeef bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, suiker en zout boven ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin melk en citroensap. Strooi de boterblokjes erover en wrijf ze met koele handen door het meel. Kneed alles snel tot een samenhangend deeg en laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast. Kneed het citroenrasp en de helft van het ei door het amandelspijs, eventueel met een drupje water (het spijs mag niet te slap worden). Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken. Bestuif deegroller en werkvlak met bloem en rol de helft van deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dikte en leg het voorzichtig op de bakplaat, bijvoorbeeld door het losjes om de deegroller te vouwen en vervolgens boven de bakplaat weer uit te rollen. Rol ook het amandelspijs uit (dit gaat het handigst tussen twee vellen bakpapier) en leg het zo netjes mogelijk op de speculaasbodem. Rol tenslotte de rest van het speculaasdeeg uit en dek hiermee het amandelspijs af. Pak het deeg rondom in met een dubbelgevouwen laag aluminiumfolie, maar laat de bovenkant vrij. (Dit voorkomt dat het deeg uitloopt en de randen te hard worden.) Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het losgeklopte ei en versier met amandelen. Bak de speculaas in ongeveer 45 minuten gaar in het midden van de oven. Haal het uit de oven, laat het tien minuten met rust en verwijder voorzichtig de folierand. Laat verder afkoelen.