Easy PEAsy Tuesday Dinner

Judo, zwemles, schaken, op dinsdag klus ik bij als taxichauffeur. Geen wonder dat er altijd weinig tijd overblijft om te koken, of zelfs maar om boodschappen te doen. En daarin vormen wij niet het enige Nederlandse gezin. Op dinsdag moet de maaltijd snel sneller snelst, want dan hebben we het druk drukker drukst, begreep ik uit de reacties op een stukje dat ik hier eens over schreef voor nrc next.

Welnu, vandaag flanste ik in 20 minuten iets in elkaar van wat er toevallig voorhanden was, en dat werd per ongeluk best voor herhaling vatbaar: gebakken rijst met chorizo, prei, doperwten en een spiegeleitje. Super duper easy peasy, de ideale dinsdagmaaltijd dus.

 

Voor 4 personen:

350 gram rijst

200 gram diepvries doperwten

olijfolie

175 gram chorizo, in stukjes

een scheut (droge) sherry

2 preien, in ringen

4 eieren

voor op tafel: tabasco

 

Kook de rijst gaar op de manier die je gewend bent. Volgens mij wordt dit gerecht overigens nog lekkerder wanneer je koude rijst gebruikt – zoals ook bij  nasi het geval is – maar ja, dat moet je maar net hebben staan. Kook de doperwten in 4 – 5 minuten gaar en spoel ze koud zodat ze niet verder garen. Verhit een scheutje olijfolie in een wok op middelhoog vuur en bak hierin de chorizo. Zet het vuur hoger en voeg de sherry toe. Laat even inkoken. Voeg de prei toe en roerbak 2 minuten. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend een paar minuten. Voeg op het laatst de doperwten toe en warm nog even mee. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Bak intussen 4 spiegeleieren in wat olijfolie en serveer deze op de gebakken rijst. Geef er voor de liefhebber tabasco bij.