Bananenrecyclecake

We gooien teveel eten weg, zo viel vorige week te lezen in deze krant. Jaarlijks kieperen wij Nederlanders ruim 1.280.000 ton voedsel in de vuilnisbak, voedsel dat nog prima eetbaar is. En nu wil de overheid dat die verspilling per 2015 met 20 procent is gedaald. Dat lijkt mij een mooie doelstelling, eentje om als kookschrijver te omarmen.

Marjoleine de Vos wijdde onlangs in NRC Lux al een artikel aan restjes en welke leuke, creatieve dingen je daarmee kunt doen. Maar omdat het niet vaak genoeg gezegd kan worden vandaag wederom een recycle-recept: bananencake. Het voelt beslist aangenaam nuttig om die zielige vergeten, steeds bruiner en bruiner kleurende bananen uit de fruitschaal een tweede leven te geven. Alsof je niet zomaar heel frivool iets megalekkers staat te bakken, maar een heuse bijdrage levert aan een betere wereld.

Deze bananen-rum-pecancake met bananen-rum-pecanglazuur heeft alles wat je van een bananencake mag verlangen: hij is mals en een beetje vochtig, heeft een karamelachtige smaak zonder overdreven zoet te zijn, de rum zorgt voor een beetje extra diepte en de pecannoten voor een prettige beet. Het glazuur is optioneel; in z’n nakie smaakt de cake ook al opperbest.

Voor de cake:

100 gram pecannoten

125 gram roomboter

175 gram bruine basterdsuiker

2 eieren

3 overrijpe bananen (300 gram)

225 gram zelfrijzend bakmeel

1 theelepel baksoda

150 ml zure room

2 eetlepels bruine rum

verder nodig: cakevorm, ingevet met boter en bestoven met bloem

 

voor het glazuur:

50 gram boter

125 gram poedersuiker

1 overrijpe banaan

1 theelepel citroensap

100 ml zure room

1 - 2 eetlepels bruine rum

9 pecannoten

Verwarm de oven op 180 graden. Rooster de pecannoten een minuut of 8 op een bakplaat in de oven. Laat afkoelen en hak grof. Mix de boter, basterdsuiker en een snuf zout tot een lichte crème. Voeg, al mixend, een voor een de eieren toe. Prak de gepelde bananen fijn. Meng de moes en zure room door de eiervla. Zeef meel en baksoda boven de beslagkom en mix glad. Voeg op het laatst de pecannoten en rum toe en schep nog eenmaal om. Schenk het beslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Smelt voor het glazuur de boter in een steelpan en roer de poedersuiker erdoor. Prak de banaan en besprenkel met wat citroensap. Roer de geprakte banaan samen met de zure room door de boter. Voeg naar smaak rum toe. Laat het glazuur goed afkoelen, liefst in de koelkast. Haal de cake uit de oven, stort hem voorzichtig op een rooster en laat afkoelen. Schenk of spatel het glazuur over de cake en versier met hele pecannoten. 

PS: De cake op de foto is gemaakt met walnoten in plaats van pecannoten. Eenvoudig omdat de pecannoten op waren. Is net zo lekker.