Khora (Surinaamse pompoenpuree)

Dingelingeling, daar stond de buurvrouw op de stoep. Met een bordje eten. Nu staat mijn buurvrouw minstens een keer per week voor de deur met een bordje eten – ik kan echt iedereen Surinaamse buren aanbevelen – maar vandaag is het Divali, een hindoeïstische feestdag – ook wel lichtjesfeest genoemd, naar de ghee- of olielampjes die worden ontstoken om geesten te verdrijven – en daar horen speciale gerechten bij. 

Tijdens Divali wordt zuiver veganistisch gegeten. Dat betekent veel groentegerechten, waaronder kohra, een kruidige puree van pompoen. Kohra is geweldig, het smaakt vol en romig en tegelijk intens warm naar specerijen. De belangrijkste smaakmaker in kohra is djiera, geroosterde komijn (te koop bij tropische winkels). De puree is niet moeilijk om te maken, hoewel ik de eerste ben die toe zal geven dat die van mijn buurvrouw Bidjma toch altijd de lekkerste blijft.

PS: Op de foto het bordje dat Bidjma ons vanavond bracht: kohra, een curry van kousenband en aardappel, gestoofde sopropo (bitterkomkommer), rijst en bara (een soort hartige donut, gemaakt van meel en peulvruchten).

 

Kohra

voor 2 – 4 personen:

een scheut zonnebloemolie

1 eetlepel Hindoestaanse massala

1 kleine ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook,  uit de knijper

½ theelepel gemalen komijn

½ theelepel gemalen koriander

1 flespompoen, schoongemaakt, in kleine blokjes

1 theelepel djiera (geroosterde, gemalen komijn)

eventueel een snufje suiker

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin 30 seconden de massala. Fruit de ui en knoflook enkele minuten mee. Voeg zout, versgemalen zwarte peper, djintan en ketoembar en daarna de pompoen. Schep even om, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat ongeveer 40 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Strooi er de djiera over en stamp de pompoen tot een fijne puree. Maak verder op smaak met zout en desgewenst suiker.