Een garnaal in de familie

Afgelopen zondag overleed mijn schoonvader. Naast alle triestheid die de familie omringt, zijn er dezer dagen ook mooie momenten. Momenten waarop herinneringen worden gedeeld, geliefde grappen aangehaald en anekdotes verteld. En zo leer je als aangetrouwde dochter nog eens iets.

Jaap van der Land was bioloog en jarenlang betrokken bij internationaal oceaanonderzoek. Ik ken de stoere, korrelige zwartwitfoto’s wel waarop hij in zijn duikpak, een sigaar aan de lippen en een glas whisky in de hand, boven een verzameling schelpen staat gebogen, zij aan zij met prins Bernard, die, zoals bekend, zich interesseerde voor alles wat de natuur voortbrengt. Maar wat ik niet wist, is dat er een garnaal naar mijn schoonvader is genoemd. De Leontocaris vanderlandi, ontdekt bij de Seychellen. Toch grappig om te weten. En typerend voor Jaap om daar nimmer melding van te hebben gemaakt.

Garnalen zijn fantastisch lekkere wezentjes. Ik denk dat ik binnenkort, als de rust hier een beetje is weergekeerd, eens een goeie ouderwetse garnalencocktail ga maken, met whiskysaus, ter nagedachtenis aan mijn schoonpapa.