augustus 2014

Keukenafval? Afvalkeuken!

Op 14 maart 2006 begon ik een kookrubriek - toen nog alleen in nrc.next, later ook voor NRC Handelsblad - met een serie recepten voor oud brood. Dit is de laatste week waarin de rubriek in deze vorm bestaat, en het leek mij aardig te eindigen met een recept voor nog iets wat je meestal achteloos weggooit. Zie het als een samenvatting van wat ik de afgelopen 8,5 jaar heb willen zeggen: laten we niet te hoogdravend doen over koken, en: je kunt van de meest eenvoudige dingen iets lekkers bereiden.

Zoetzuur van watermeloenschil

In de Nederlandse keuken is ingemaakte watermeloenschil een volslagen onbekende, maar in het zuiden van de Verenigde Staten en in Suriname weten ze er wel raad mee.

Watermeloencurry

Zal je altijd zien. Besluit je je lezers mee te nemen naar watermeloenland - een zonnig, zoet, sappig en knalroze rijk met ongekende culinaire horizonten– besluit de zomer spontaan te transformeren in een soort halfslachtig herfstgebeuren.

Anguria

Knalgroen, kogelrond en keihard van buiten. Felroze, knisperend, sappig en suikerzoet van binnen. Watermeloenen nemen me elke zomer weer mee naar lang vervlogen vakanties in Italië. Mijn vader en ik waren de enigen binnen het gezin die er op dol waren. Dat schept een band.

Watermeloenvariaties

Toegegeven, ik had een betere week kunnen uitzoeken om over watermeloen te schrijven. Dit zijn niet bepaald de warmste dagen van de zomer. Maar laten we toch maar doorzetten. Het weer trekt heus wel weer aan, en er zijn zoveel leuke dingen te doen met watermeloen. Drankjes maken bijvoorbeeld. Een smoothie met aardbeien, yoghurt en munt. Of met banaan en karnemelk. Of perzik en limoensap. Watermeloen laat zich met heel veel ander fruit combineren.