juli 2014

Veel beter dan dit worden vegaburgers niet

Vorige week probeerde ik dit recept voor vegetarische burgers van New York Times-auteur Melissa Clark uit. Clark schrijft over koken voor de New York Times. Ze is geen vegetariër, maar dat heeft haar er niet van weerhouden net zo lang te sleutelen aan een vegetarische burger tot ze het perfecte recept gevonden had. Althans, dat vind zij zelf, en dat ben ik met haar eens. Ik zette haar veggie burgers vorige week aan een zwikje carnivore kinderen voor en die vraten hem met huid en haar op. Meer bewijs lijkt me niet nodig.

Courgettebloemenrisotto

Gebruik voor deze risotto een niet te sterke bouillon voor, anders zou de smaak van de bloemen verloren kunnen gaan. Wees om dezelfde reden ook voorzichtig met de saffraan. Teveel is funest.

Courgettebloemenrisotto

Courgettebloemen. Je hebt er een eigen groentetuin voor nodig, vrienden met een groentetuin of een bijzonder toegewijde groenteboer, maar dan heb je ook wat. Mijn eerste impuls wanneer ik die prachtige, bijna lichtgevend diepgele bloemkelken in handen krijg is eigenlijk altijd om ze te vullen en te frituren. Maar je kunt er veel meer mee dan dat. Hun fragiele courgettesmaak en zijdeachtige structuur doet het ook heel goed in pasta’s, risotto’s en fritatta’s.

Over bloemen eten, een zomeravondiner bij Jim de Jong en een ontstemde lezer

Gisterenavond at ik bij Jim de Jong, als je het mij vraagt een van de beste chefs van Rotterdam. Geweldige gerechten en gerechtjes gegeten. We bestelden het vlees- en vismenu, maar Jim serveerde ons tussendoor kleine porties uit het groentemenu zodat we niet alleen alles geproefd hebben wat die avond door zijn team was bereid, maar ook tonnetjerond van het terras af rolden.

Gefrituurde courgettebloemen met ricotta, munt en citroen

voor 8 stuks:
8 courgettebloemen
zest van ½ citroen
15 blaadjes munt, ragfijn gesneden
3 eidooiers + 1 eiwit
2 el geraspte Parmezaanse kaas
200 g ricotta

Courgettebloemen

“Wil je een paar courgettebloemen hebben?” Tegen zo’n aanbod moet je nooit nee zeggen. Dus gilde ik: “Ja natuurlijk, wat dacht je dan?” door de telefoon. De betreffende vriend-met-groentetuin had zelf net vijf dagen achter elkaar gefrituurde courgettebloemen gegeten en hoe heerlijk die ook zijn, op een dag word je wakker en denkt: vandaag even niet.

Quimdim

Quimdim is een klein Braziliaans puddinkje dat wel wat weg heeft van een flan.

Quimdim

Dit is de achtste en laatste aflevering van een reeks columns over de Braziliaanse keuken. In de eerste beloofde ik ermee door te gaan zolang het Nederlands elftal zou meespelen in het WK. Wie had gedacht dat we zover zouden komen?

Moqueca

Een van de gerechten die je tijdens een bezoek aan Brazilië niet mag missen is moqueca. De beste plekken om deze visstoofpot te eten zijn Bahia en Espirito Santo. Er schijnt een zekere rivaliteit tussen de twee regio’s te bestaan over wie de originele maakt.

Caldinho de feijao

Wat doen we het goed hè, op het WK. Nu Nederland door is naar de kwartfinale, gaan wij hier ook nog even door over de Braziliaanse keuken. Zwarte bonen zijn stapelvoedsel in Brazilië, en deze bonensoep is typisch zo’n klassieker waar iedereen zijn eigen recept voor heeft.