juni 2014

De Braziliaanse keuken

Het WK is een mooie aanleiding om ons eens te verdiepen in de Braziliaanse keuken. Tot nu toe kwamen twee bijgerechten en een cocktail voorbij. Een caipirinha uiteraard, wat anders? Cachaça is immers Brazilië’s nationale drank. Vandaag maken we iets substantiëlers met ditzelfde suikerrietdestillaat: carne na cachaça.

Cassavefriet

De eerste keer dat ik farofa onder mijn neus kreeg had ik geen idee wat ik ermee moest. Waarom in godsnaam een schaal vol gebakken broodkruim serveren bij een stuk vlees? Rare jongens die Brazilianen. Maar vriend F, met wie ik uit eten was en die al jaren in Rio de Janeiro woont, bleek werkelijk dol op de vreemde kruimels. Het was geen brood, vertelde hij me, maar cassavemeel, en schepte zijn bordje nog eens vol.

Bloemkoolsteak

Het is een populair plaatje op Twitter en Facebook: een foto van een lammetje gemaakt van bloemkool. Er zijn diverse varianten; google maar eens ‘cauliflower lamb’. Sommige zijn geheel opgetrokken uit bloemkoolroosjes, andere hebben een kopje van champignon. 

Lunch bij The Raffles

Vanmiddag geluncht bij The Raffles, een restaurant dat je gerust een The Hague Institution zou mogen noemen. Heerlijk gegeten en veel geleerd van eigenaar Frank Deuning, die ongelofelijk veel weet van de Indonesische keuken en vol zit met grappige anekdotes. Meest speciale gerechten waren de salade ikan teri - kleine krokant gebakken spierinkjes met kruiden en chilipeper - en de burung dara petis - roergebakken duivenborst met saus van verse trassi. De wijnen die erbij werden geserveerd waren geniaal gevonden. Bij de duif dronken we een Oloroso, Royal Corregidor, van Sandeman. Je zou hem er zelf nooit bij hebben bedacht, maar zodra je het proeft weet je dat er geen enkele andere wijn te bedenken is die zo mooi bij het gerecht past.

Met excuses voor de lousy foto's. Uw fotograaf werd compleet in beslag genomen door het eten, de wijn en de verhalen...