mei 2014

De wonderbaarlijke uitvinding van de bloemkoolpizzabodem

Bloemkool is het nieuwste superfood, zo kopte deze week een artikel op Newsweek. Bloemkool zou nog meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan broccoli, de groente die de laatste tijd zo in de mode is dat er zelfs een heuse reclamecampagne omheen is bedacht. Terwijl morgen op het Marie Heinekenplein in Amsterdam een broccoli-oogstfeest plaats vindt, zit ik bij het radioprogramma Cappucino om te praten over de zo gehypete broccoli én over z'n opvolger, bloemkool. (Om precies te zijn ben ik te beluisteren tussen 10.20 en 10.30 u.)

Rainbow Wrap

Vorige week, op 16 mei, was het Food Revolution Day, een evenement bedacht door Jamie Oliver. Doel: zoveel mogelijk mensen, en in het bijzonder kinderen, aan het koken krijgen. “Op Food Revolution Day willen we laten zien hoe leuk eten kan zijn. En we willen vertellen wat goed voor je is, zodat je weet wat belangrijk is voor een lang en gezond leven,” aldus de beroemde chef-kok in een persbericht.

I ♥ curry leaves

Ik had ze Jamie Oliver weleens in een pan zien mikken en dat zag er, zoals bijna alles wat die gast maakt, intrigerend uit. Maar in het echte leven was ik ze nog nooit tegengekomen: curryblaadjes. Nu lagen ze bij de Aziatische supermarkt en in een impuls ik besloot ze te kopen zonder precies te weten wat ermee te doen.

Chana sundal

400 g gare kikkererwten (uit blik of vers gekookt)
2 el ghee of olie
1 teentje knoflook
3 cm gember
½ rode chilipeper
12 (verse of diepgevroren) curryblaadjes

Asperges Argenteuil

De koningin van de groente, elfenbenen, het witte goud; in Nederland zijn we trots op onze asperges. In Frankrijk hebben ze een net iets minder bijzondere status. Misschien omdat de Fransen simpelweg fier zijn op alles wat ze produceren. Misschien ook omdat er echt iets meer concurrentie is. In deze tijd van het jaar zijn er bijvoorbeeld ook volop grote, vlezige artisjokken; een delicatesse van, in elk geval in Franse ogen, minstens dezelfde orde.

DE asperges van 2014

Net als iedereen eet ik asperges graag klassiek. Dat wil zeggen gekookt of gestoomd en zwemmend in gesmolten boter danwel hollandaise- of een daarop lijkende saus. Maar elk jaar probeer ik ook iets nieuws te bedenken. Een bereiding die recht doet aan de delicate smaak en structuur van de asperge, maar die toch iets toevoegt aan jouw en mijn repertoire. Dit is mijn negende aspergeseizoen in deze krant en pfff – even afkloppen, zou ik bijna schrijven – het is weer gelukt. Per ongeluk, min of meer.

Asperges gegaard in kippenbouillon en dragonboter

In plaats van ingekookte kippenbouillon kun je voor dit gerecht ook een restjes kippenbraadjus gebruiken. In dat geval hoef je de vloeistof niet eerst in te koken.