januari 2014

Pasteitjes

Pasteitjes. Het woord viel tijdens het spreekuur van Dr Cook en toen het eenmaal gevallen was, kon de dokter het niet meer uit haar hoofd krijgen. Het eten dat ons gelukkig maakt is vaak het eten dat we van vroeger kennen. En van alle soorten troostvoedsel die ze zich uit haar jeugd herinnerde – tomatensoep met balletjes, rijst met boter en suiker, elleboogjesmacaroni met ham en kaas (en Maggi) – waren pasteitjes misschien wel de allereffectiefste.

Boerenkool carbonara

“Hoi Dr Cook kunt u een adviesrecept geven voor de troost die je weleens nodig hebt als je heel moe bent omdat je al wekenlang meer probeert meer te doen dan de tijd toestaat? Op zulke avonden heb ik altijd behoefte aan vet en zetmeelrijk eten, maar weinig puf om het te verzinnen of klaar te maken. Een maaltje dus dat makkelijk, lekker en TROOSTRIJK is, het liefst ook nog met een paar vitamientjes erin.” 

Dr Cook en de wonderbaarlijke genezende kracht van kippensoep

Vorige week ging het hier over risotto en over hoe dit gerecht ons de kille, donkere wintermaanden door kan helpen. De bemoediging die uitgaat van zo’n pan warme rijstebrij moet je niet onderschatten. Eten kan buitengewoon troostrijk zijn. Sinds ik er een boek over schreef – ‘Comfort food’ – krijg ik althans regelmatig verzoeken om kookadvies bij ziekte, overlijden en ander leed. 

Zelf mayonaise maken

Bekijk video

Tutto risotto

Voor mensen die een hartgrondige hekel aan de winter hebben is het van levensbelang zich te warmen aan elk lichtpuntje. Zoals daar is: risotto. Of om precies te zijn: ‘Tutto risotto’. Ik heb het over het nieuwste boek van Florine Boucher, een boek dat lijkt geschreven om ons dit onzalige seizoen door te helpen. Who cares dat het sneeuwt en hagelt en koud is en al veel te vroeg schemert als je staat te roeren in een pan risotto met topinamboer, tomaat en worst? Of met kippenlevertjes en saffraan? Of met bietjes en gorgonzola?