december 2013

Een Italiaans geïnspireerd Kerstdiner

Het ideale Kerstdiner is niet alleen feestelijk en lekker, maar ook maakbaar. Waarom zou je je een menu op de hals halen waarvoor je eerst twee dagen boodschappen moet doen en daarna nog eens twee dagen in de keuken staat om vervolgens volkomen afgepeigerd aan tafel te zitten, te moe en te paniekerig om te genieten van het gezelschap waarvoor je al die moeite hebt gedaan? Waar gaat het nu eigenlijk om? Om het samenzijn, toch?

Gravad ox

Heel lang geleden, in december 2006, publiceerde ik in nrc.next een recept voor gemarineerde rauwe ossenhaas. Ik rolde het vlees door een mengsel van zout, peper, suiker en groene kruiden, een beetje net zoals je de Zweedse klassieker gravad lax maakt. Omdat er nog geen naam bestond voor dit gerecht noemde ik het gravad ox. 

Sweet chicken for Madiba

Robbeneiland is een culinair paradijs. Het wemelt er van de de parelhoenders en ander klein wild. In de Atlantische oceaan die de voormalige lepra-kolonie omspoelt sterft het van de vis, schaal- en schelpdieren. Nee, ik ben er nog nooit geweest, maar ik las het in ‘Hunger for Freedom, the story of food in the life of Nelson Mandela’.

Wortelsalade met rucola, komijn en pistachenootjes

Gisterenavond flanste ik een wortelsalade in elkaar die per ongeluk heel erg voor herhaling vatbaar was. Hoewel er een behoorlijk dosis losse pols aan te pas kwam, heb ik het recept post factum toch maar even geprobeerd te noteren. Het komt bij dit soort salades tenslotte niet op grammen aan, maar op de juiste balans van smaken. 

Eat & Read I ♥ groente

Kun je een feestelijk 4-gangendiner geheel uit groente laten bestaan? Jazeker kan dat! We gaan het binnenkort bewijzen tijdens een Eat & Read in Het Dolhys in Haarlem. 

Eat & Read is een geweldig leuk initiatief van de Haarlemse Boekhandel De Vries en Sabien Bosman, die elke vrijdag een table d'hote verzorgt in Het Dolhuys. Je schuift aan aan een lange tafel, krijgt je 4 gangen voorgeschoteld uit een kookboek en kunt ondertussen kennismaken met de auteur. Na afloop krijg je het kookboek mee naar huis. En dat alles voor een luttele 35 euro.