november 2013

Bimi met misoboter

Wie af en toe een tijdschrift openslaat, of het lifestyle katern van een krant, kan het niet ontgaan zijn dat in het afgelopen jaar een hausse aan groentekookboeken is verschenen. Tussen dat aanbod zitten een paar prachtexemplaren. Zoals de Groentebijbel van Mari Maris en Echt eten van Jonathan Karpathios. 

Focaccia

Bekijk video

Spruiten op stam

bij de biowinkel zal ik vanochtend spruiten op stam
en daar werd ik zomaar heel vrolijk van 

Gluten- en suikervrije kokosrotsjes

Wie geen koemelk verdraagt, kan de boter vervangen door kokosolie en de melk door soja-, rijst-, haver- of amandelmelk.

Kokoskoekjes voor elk dieet

“Eet jij brood?” 
“Hoezo, eet ik brood? Natuurlijk eet ik brood. Ik eet al mijn hele leven brood.”
“Maar weet je dan niet dat je van brood (vul in: dik/moe/ziek) wordt?”

Zomaar een conversatie die je recentelijk zou kunnen hebben opgevangen, in een bedrijfskantine of grootstedelijke lunchroom, en waarbij je je nog geen jaar geleden zou hebben omgedraaid om te zien hóe hysterisch de persoon die hier over brood sprak alsof het slagroomtaart van de Hema betrof er precies uit zag.

Bananen-koffie- chocolade-smoothie

Bekijk video

Salade van koolrabi en walnoten

Voor 1 – 2 personen:
1 flinke tl grove mosterd
1 el appelciderazijn
2 el walnotenolie
1 el olijfolie
1 flinke koolrabi, geschild en in dikke lucifers

Salade van koolrabi en walnoten

Zomaar even een saladetje gemaakt voor de lunch. Met koolrabi, walnoten en een dressing met de notenolie die ik deze zomer kocht bij een boerin in de Auvergne. Het recept kan bijna niet simpeler:

Paddestoelenbouillon

Sommige dingen in het leven zal ik wel nooit begrijpen. Zoals waarom tijdschriften zo graag op de seizoenen vooruit lopen. Midden in de zomer vallen modebladen je al lastig met de herfstcollectie. En zodra de r in de maand is willen kookbladen dat je pompoenen en paddestoelen gaat eten. Waarom die haast? Weten ze op die redacties wel hoe lang de winter duurt? Hoe lang we nog dikke jassen moeten dragen en er niets vers van land komt behalve kool, knollen en peen?

Risotto met paddestoelen

Bekijk video