juli 2013

Petjil

Vorige week schreef ik over mijn avonturen op de Haagse Markt, hoe leuk het er was en dat je er zomaar allerlei spannende exotische ingrediënten tegenkomt. Ik kwam thuis met alle benodigdheden voor petjil.  

Petjil is een Javaans-Surinaamse salade van gekookte groente met een pittige pindasaus. Meestal worden er vier verschillende groenten voor gebruikt: witte- of spitskool, kousenband, taugé en dagoeblad. 

De Snelle Vegetariër

 

Jacinta Bokma is hoofdredacteur van www.devegetarier.nl. Ze noemt zichzelf ‘foodinspirator’ en ‘flexi-vegan’ en maakte eerder een boek over veganistisch koken: Puur plantaardig. Haar droom is om mensen te verleiden minder vlees te gaan eten. Dit voorjaar verscheen Jacinta’s nieuwste werk, De Snelle Vegetariër.

Zuurgoed

De Haagse markt, ik kom er veel te weinig. Maar laatst was ik er en het was er zo leuk dat ik onmiddellijk dacht: ik kom hier veel te weinig. Het was tropisch warm op deze maandagochtend, de dames waren uitgedost in fleurige blote jurkjes, de heren goedgehumeurd (allicht, gezien de dames) en de watermeloenen lachten hun knalroze vruchtvlees bloot.

Sateetjes

Kinderen zijn voorspelbare wezens. Vraag ik de mijne wat ze willen eten, zullen ze nooit of te nimmer spruitjes zeggen. Of witlof. Of asperges. Nee, het is altijd of pannenkoeken, of pasta, of patat of pizza, veel verder reiken hun culinaire fantasieën niet. Maar de jongste heeft sinds kort een nieuw lievelingsgerecht, eentje dat niet begint met een p: sateetjes.

Sateetjes

Roze soep

Of ik weleens van roze soep had gehoord, schreef een lezer me. Nee, om eerlijk te zijn had ik dat niet. Roze soep, geen belletje. Maar na het lezen van de eerste drie regels van Anne-Marieke’s mail vond ik mijn onwetendheid op rozesoepgebied met terugwerkende kracht onbegrijpelijk.

Het Litouwse volksgerecht Pink Soup, of Cold Beetroot Soup, bleek een van haar favoriete recepten. Zo fris als een zomergerecht maar kan worden, een fijne variatie op gazpacho, ideaal om mee te nemen naar een picknick, enzovoort. 

Hoe je zeekraal eet

Zeekraal is een bijzondere groente. Het plantje lijkt op een soort minicactusje, maar dan zonder stekels. De takjes zijn knapperig, zilt en een beetje mineralig. De smaak en textuur is zo uniek dat het zonde is om er ingewikkeld mee te doen.

Camille en Juliette maken een milkshake

Bekijk video

Hup, Rutger, hup!

Tien bakgekken, acht weken, twee strenge doch rechtvaardige juryleden en één grote witte tent. De formule van The Great British Bake off is even eenvoudig als geniaal. Het is televisie op het tuttige af, maar juist dat tikje mutserige maakt het zo goed. Hoe heerlijk is het kijken naar het leed dat aangebrande koekjes heet. Cakes die niet willen rijzen of die, nog net even dramatischer, in kleffe brokken uit de vorm komen. Maar hoe mooi ook wanneer het wel lukt. Amateurbakkers die, vaak tot hun eigen verbazing, spektakelstukken neerzetten, kunstig versierde taarten en piramides van macarons in alle kleuren van de regenboog. En dat alles in een geruststellend landelijke setting, begeleid door klassieke muziek van de lichtvoetigste soort.

Doe eens iets anders met aardbeien

Bekijk video