juni 2013

De Groene Gault Millau

De tijd dat je als restaurantbezoekende vegetariër kon kiezen uit een omelet en een omelet is voorbij. Weliswaar zijn biefstukken nog altijd beter vertegenwoordigd dan worteltjes, maar steeds meer restaurants profileren zich met bijzondere groentegerechten. Groentekok Frank Fol maakte samen met Gault Millau een gidsje waarin hij de beste groenterestaurants van de Benelux selecteert. Let wel, de groentemenu’s waarover het gaat zijn niet altijd vlees- en visloos. Het selectiecriterium is dat groente de hoofdrol speelt. Ook in De Groene Gault Millau: een lijst met de beste (boeren)markten en groente- en fruitwinkels van de Benelux. 

Het grote wildplukboek

En alweer verscheen een boek dat de moeite waard is om hier onder de aandacht te brengen. Geen kookboek in de enge betekenis van het woord dit keer, maar toch zeker de moeite waard voor lekkerbekken. Het grote wildkookboek van Edwin Flores maakt je wegwijs in de eetbare natuur. Van lamsoor tot lepelblad, van mispel tot melkdistel en van weidekringzwam tot witte dovenetel, als het op vaderlandse bodem groeit of bloeit, smaak heeft én je er niet ziek van wordt of dood aan gaat, staat het erin.

Lam en saus

Gisteren waren we met de hele familie uitgenodigd voor een mechoui, een barbecue waarbij een heel lam aan het spit werd geroosterd. Zoals het hoort op dit soort eetfeestjes hadden alle gasten iets meegenomen. Een salade van kikkererwten en eentje met appel en noten. Een fantastische haringsla met veel zure room en uien. Quiche, couscous, een curry met visballetjes die een beetje uit elkaar waren gevallen maar dat was helemaal niet erg want de curry nog steeds erg lekker. 

Birchermuesli deluxe

Het is gek eigenlijk hoe de meeste mensen zoveel mogelijk variatie proberen te brengen in hun warme maaltijd, maar elke dag hetzelfde ontbijten. Iedere ochtend datzelfde boterhammetje met jam. Of elke dag weer dat bordje pap of schaaltje cornflakes. Nogal saai, als je erover nadenkt. Waarom niet eens uit je ontbijtroutine gebroken? Ik heb wel een ideetje.

Birchermuesli deluxe

Zelfs in z’n allereenvoudigste versie vormt Birchermuesli al best een smakelijk ontbijt. Maar het kan altijd lekkerder, dus hierbij mijn eigen versie. Birchermuesli deluxe.