mei 2013

Tong Tong Fair

De Tong Tong Fair werd voor het eerst georganiseerd in 1959 en is een halve eeuw tijd uitgegroeid tot de grootste Indische happening van de wereld. Zoals ieder jaar is er in de festivaltent op het Haagse Malieveld een uitgebreid cultureel programma met diverse exposities, dansvoorstellingen, workshops  en muziek. En natuurlijk is er de Grand Pasar, waar je je tussen de vele meubels, stoffen, sieraden en specerijen waant op een marktplein in Zuidoost-Azië. Maar de beste reden om de Tong Tong fair te bezoeken is nog altijd het eten. 

Zomaar 2 leuke eetmarkten in Den Haag

Vandaag werden in Den Haag zomaar 2 eetmarkten gehouden. De Pure Markt in de Piet Heinstraat en Mooi Puur. Niet echt slim van de wethouder die over de planning van dit soort zaken gaat.  Zo vaak hebben we namelijk geen culinaire evenementen in de residentie. En wie behalve uw verslaggever is zo gek om op 1 zondag 2 markten af te struinen? Maar hee, je kunt overal wel over zeiken. Dit was juist heel leuk en positief.  De sfeer was goed. Het rook overal verrukkelijk. En ik kwam thuis met een tas vol lekkers. Hieronder een verslagje in foto's. 

Lekker eten & vieze verhalen

Tijdens een reis door Centraal Amerika zat Ernest van der Kwast eens anderhalve week verstopt. De wc’s waren er zo smerig dat zijn darmen er spontaan mee ophielden. Wie nieuwsgierig is naar de details rondom des schrijvers hardlijvigheid, inclusief de catharsis, en naar het antwoord op de vraag die hij zichzelf daarna stelde – is poepen fijner dan een orgasme? – kan zich maandagavond 20 mei melden bij Rotown in Rotterdam. Daar organiseert van der Kwast een avondje ‘Lekker eten & vieze verhalen’. 

Asperges met Hollandaise

Bekijk video

Elk rijstkorreltje

Wie van de Chinees koken houdt, moet haast wel van Fuchsia Dunlop houden. Ik durf hier althans unverfroren te bekennen dat de ontdekking van haar ma po dou fu voor mij een life changing event was. En dat ik sindsdien een fervent Fuchsiafan ben. De Britse sinologe en food writer bezit een encyclopedische kennis van de Chinees keuken en de toon waarop ze die overdraagt op haar lezers is altijd even boeiend, smakelijk en charmant.

Pão de queijo, die verdraaid lekkere Braziliaanse kaasdingetjes

Na ze zeker twee jaar straal vergeten te zijn bakte ik vanmiddag weer eens pão de queijo, Braziliaanse kaasbroodjes. En verdraaid, wat zijn die toch lekker. Mijn zonen verklaarden ze spontaan tot de ideale begeleiders van tomatensoep. Ze zijn ook nog eens zooo simpel om te maken. Hieronder het recept, plus de column die ik er ooit over schreef in nrc.next. 

Pao de queijo

Jeruzalem

Zijn naam ligt bestorven op de lippen van culi’s, foodies, of hoe moderne mensen die van eten en koken houden zich ook maar laten betitelen: Yotam Ottolenghi, Israëliër, filosoof van opleiding, eigenaar van vijf goedlopende delicatessenwinkels annex restaurants in Londen en auteur van drie bestsellende kookboeken. In Nederland brak hij door met zijn tweede, Plenty, een mediterrane ode aan groente en granen. Kleurrijk. Origineel. En, ook zo prettig, onnadrukkelijk vegetarisch.

Ottolenghi's viskoekjes in tomatensaus