april 2013

Janneke's 7-uurs lamsbout met salsa verde

Bekijk video

Ganzenei

Vanochtend las ik in NRC Handelsblad een stukje van collega Hans Steketee over ganzeneieren. Hij had ze samen met Ellen Mookhoek gezocht en gevonden tussen de rietkragen van een sloot in Westzaan, ergens onder de rook van Schiphol. Ik was jaloers. Eiste ook een ei. Dat werkte. En toen had ik vanmiddag een prachtig ganzenei in handen, ivoorwit en een maar een piepklein beetje bevlekt. 

Laat eens iets mislukken!

Vorige week schreef ik over koken met kliekjes. Dat het duurzaam is, maar ook leuk en uitdagend omdat het je dwingt om creatief te zijn. Uit de reacties op het thuiskokblog (nrc.nl/koken) bleek dat meer mensen dat zo ervaren. Blijkbaar geeft koken met wat toevallig voorhanden een gevoel van vrijheid. Alsof je even niet netjes binnen de lijntjes hoeft te kleuren maar zelf een compositie mag maken.

Groene curry met garnalen

Pad Thai

Bekijk video

#vrijdagkliekjesdag

Onder een groepje culinair geïnteresseerden op Twitter ontstond laatst het idee om vrijdag uit te roepen tot de dag waarop je geen boodschappen doet maar kookt met wat je al in huis hebt. Dat kan natuurlijk elke dag van de week, maar vrijdag ligt voordat hand omdat de meeste mensen op zaterdag uitgebreid boodschappen doen. Eerst je restjes opmaken is handig, goedkoop en duurzaam.

Soto ajam

Bekijk video