maart 2013

Een ei pocheren doe je zo

Bekijk video

Lamsschenkels met venkel, sinaasappel en oloroso

Het is lente en bijna Pasen en dus een mooi moment om mijn recept voor gestoofde lamsschenkel met venkel, sinaasappel en oloroso te delen. Schenkels zijn niet de meest gewilde delen van het lam. De bout, het zadel, de koteletjes en de schouder, ja die eten we met plezier. Maar wat moet je met die gekke poten?

A play with Dutch cuisine and a little horror scene at the end (or a memorable dinner at restaurant As)

There are menus and there are menus. Some you forget even before you have completely digested them. Other, more intelligent menus, stay with you longer, as if they want to be evaluated and cherished once more. The menu I ate at the Amsterdam restaurant As yesterday night was the memorable kind. For eleven courses chef Sander Overeinder managed to keep our attention serving dishes that played with traditional Dutch cuisine. ‘Us’ that is NY Times journalist Mark Bittman and his wife, journalist and tv maker Jelle Brandt Corstius, my husband (AKA The Hungry Man) and myself. (Read on...)

Een spelletje met de Hollands keuken en een stukje horror op het einde (ofwel een memorabel diner bij restaurant As)

Je hebt menu's en menu's. Sommige ben je nog voor je ze goed en wel verteerd hebt vergeten. Andere, meer intelligente menu's blijven langer hangen, willen als het ware nogmaals geevalueerd en gekoesterd worden. Het menu dat ik gisterenavond at bij restaurant As was van de memorabele soort. Elf gangen lang wist chefkok Sander Overeinder onze aandacht en eetlust op te wekken met gerechten die stuk voor stuk een spelleltje speelden met de Hollandse keuken. 'Ons' dat waren NY Times journalist Mark Bittman en zijn vrouw, Jelle Brandt Corstius, De Hongerige Man en ik.

De Voedselzandloper

Het havermoutdieet, zo had het ook kunnen heten. Of het je-mag-nooit-meer-brood-eten-maar-wel-elke-dag-donkere-chocolade-dieet. Maar Kris Verburgh, de auteur van De Voedselzandloper, koos er voor het woord dieet juist helemaal niet te gebruiken. De voedingsleer die hij in zijn boek uiteen zet heeft als nadrukkelijkste doel langer jong te blijven. Dat je er ook mee afvalt, is een leuke bonus. En dat is dan weer een staaltje slimme marketing, want jong is het nieuwe slank.

Sap in alle kleuren van de regenboog

In een gezondheidsfreakerige bui besloot ik mijn oude sapcentrifuge weer eens op snorren. Hij bleek zich in de kelder op te houden alwaar hij zich, gezellig saampjes met een bonte verzameling gehavend aardewerk en een verroeste vispan, verschuilde onder een vette laag stof.

Eenmaal frisgewassen op mijn aanrecht scheen hij nog in topconditie. Vlekkeloos vrat hij de wortels, de bieten, de bleekselderij en de handenvol spinazie die ik hem voerde alsof het mijn nieuwe lievelingskonijn was. 

Eet meer sofrito

Vorige week schreef wetenschappelijk redacteur Wim Köhler in deze krant over een recent Spaans onderzoek naar de gezondheidseffecten van ‘het mediterrane dieet’. De Spanjaarden stelden vast dat mensen met kans op een hartziekte dit risico met 30 procent kunnen verlagen wanneer ze overschakelen op een eetpatroon met extra veel olijfolie of noten.

Sofrito

Een Spaanse sofrito is tegelijkertijd een saus en tegelijkertijd de basis voor andere gerechten.