februari 2013

Les chocolate chip cookies au fleur de sel

Voorjaarsvakantie en het kroost verveelt zich vloeibaar. Dan maar weer koekjes bakken, werkt altijd. Chocolate chip op verzoek van de junior bakkers, maar dan, speciaal voor mama, een tikje volwassener: met zoutknispers. Dit recept houden we erin. Al is het maar voor de volgende dodelijk saaie vakantie. 

Les chocolate chip cookies au fleur de sel

Voor 12 (grote) cookies:
120 gram boter, op kamertemperatuur
120 gram bruine basterdsuiker
40 gram kristalsuiker
1 theelepel natuurlijk vanilla-extract
1 ei

Paard

Ik moest de afgelopen weken nogal eens denken aan Tony Soprano en z’n maten op de stoep voor Satriale’s Pork Store. En ook aan die ene machtswellusteling uit La Piovra die vanuit zijn slachterij de halve top van de Italiaanse cosa nostra laat uitmoorden. Vlees en maffia. Zouden scenarioschrijvers dat soort dingen alleen maar verzinnen omdat druipende karkassen aan ijzeren haken zo’n lekker unheimische sfeer oproepen?

Gezouten karamelsaus

Bekijk video

Home made bouillonblokjes (nou ja, blokjes...)

Laatst schreef ik hier iets over kant- en klare bouillon, een stukje waarop veel reacties en fijne tips kwamen. Antoinet verwees me naar een geinig, gratis te downloaden boekje met daarin een recept voor home made bouillonblokjes. Dat soort dingen hoef je mij maar een keer te zeggen. Zelf bouillonblokjes maken, dat is toch te grappig? Ik had bijna alle ingredienten al in huis en na nog een klein rondje boodschappen ging ik aan de slag. Wat rook het heerlijk toen ik al die verse groenten en specerijen maalde in mijn Magimix. 

Chocoladetaart met bietjes en kardemom

Het glazuur van deze chocoladetaart is schitterend zuurstokroze dankzij een piepklein stukje gekookte rode biet. En, schrik niet, er zitten ook bieten in de taart.

Valentijnstaart

Als je toevallig op 14 februari 1991 rond het vallen van de avond door de Leidse Breestraat liep heb je ons misschien wel gezien: twee studentes torsend met een oude deur, de klink er nog in, en erop een werkelijk enorme hartvormige taart, felroze en glanzend geglazuurd ter ere van het jaarlijkse Valentijnsdispuutsdiner in het bovenzaaltje van eetcafé De Harmonie.

Claudia Roden's gazpachuelo

Dit recept komt uit Claudia Roden's boek De Smaken van Spanje. (De foto nam ik bij Claudia thuis, aan haar keukentafel.)

Voor 4 personen: