januari 2013

Lekker joods

Sjalet, cholent, shulnt, tsjolent, hamin, adafina, dafina, tfina, shkina, hoeveel namen kan een gerecht hebben? In de joodse keuken een heleboel in elk geval. En talrijker nog dan de benamingen zijn de bereidingswijzen van deze stoofpot, die grofweg bestaat uit bonen, vlees en granen of aardappelen. Dat krijg je wanneer een volk met zulke specifieke eetgewoonten als de joden zich over de wereld verspreidt.

Haver-rozijnen-cookies (gluten- en suikervrij)

175 gram boter, in dobbelstenen

Doping voor Djokovic (ofwel mijn gluten- en suikervrije haver-rozijnen-cookies)

Het is wat met die sporters. De ene doet EPO. De ander een glutenvrij dieet. Alles om het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Zo schijnt tennisser Novak Djokovic, die afgelopen zondag de Australian Open won, al anderhalf jaar geen gluten meer te eten. Voor zover ik heb kunnen nagaan is hij niet officieel gediagnostiseerd met coeliakie - de 'echte' vorm van glutenintolerantie - maar heeft zijn arts een verband ontdekt tussen zijn astma en de consumptie van tarwe. Sinds Djokovic glutenvrij eet is hij niet meer te verslaan. 

Janssons frestelse, met of zonder skarpsill

Onderstaande column over Janssons frestelse publiceerde ik afgelopen maandag in nrc.next en NRC Handelsblad. Op het kookblog van de krant, en ook in in mijn mailbox, kwamen diverse reacties binnen over het gebruik van 'gewone' gezouten ansjovis. Janssons frestelse, zo verzekerde een aantal lezers mij, hoort te worden gemaakt met skarpsill, zoete, ingelegde ansjovis.

Claudia Roden, antropoloog in de keuken

In december interviewde ik Claudia Roden bij haar thuis in Londen. Het stuk dat ik erover schreef verscheen afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad. Ter illustratie van het verhaal wilde de krant graag foto's nemen van Claudia en mij samen bij Hollandaluz, een Spaanse winkel voor verrukkelijke hammen in de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Dat was een leuke middag, waarop fotografe Anais Lopez behalve serieuze portretten ook een paar gekke foto's van ons schoot. Zoals deze.

Hieronder het interview. 

I ♥ koken met wat er toevallig in mijn koelkast ligt

... daar komen de leukste dingen uit voort. Zoals vanavond deze salade: een spitskool, 3 lenteuitjes, een bosje bladpeterselie, een handje koriander (alles fijngesneden), 2 handsinaasappels (partjes tussen de vliesjes uitgesneden), een handje geroosterde pompoenzaden, een stuk verkruimelde schapenfeta en een dressing van sap van 1 citroen, eetlepel sinaasappelsap, zout, versgemalen peper, Griekse extra vergine olijfolie. 

 

Boerenkoolstamppot met alles erop en eraan

Bekijk video

Het jaar van de quinoa

Quinoa is hip. Ik geef het maar even door, speciaal voor die ene lezer die de afgelopen tijd onder een steen heeft geleefd en/of nog nooit een boek van Yotam Ottolenghi in handen heeft gehad. Het spul is al een tijdje bezig een cultstatus te verwerven onder culinairen. En nu is 2013 door de FAO uitgeroepen tot ‘Het Internationale Jaar van de Quinoa’.

Specerijenpost

Dat was nog eens leuke post vandaag. Precies een jaar geleden stuurde Liesbeth me al een pakketje met zelfgemaakte panir. Nu kreeg ik 2 zakjes huisgehusselde specerijenmengsels in de bus. De ene is een mengsel van Maldon- + Himalaya zeezout met tijm, rozemarijn en de geraspte schil van een bergamotcitroen. In het andere zakje zit kerrie - wat er precies in de mix zit weet ik niet, maar hij ruikt in elk geval stevig naar kardemom. 

Ik denk dat ik het kruidenzout eens ga uitproberen op een stukje gebakken witvis, of misschien wel op parten geroosterde pompoen. En ik voel wel wat voor een verwarmende curry met kikkererwten en spinazie. Fijn hoor, zulke trouwe en gulle lezers. Dank je wel, Liesbeth!

Joek

Joek is een Thais gerecht. Hoewel de Thai officieel geen onderscheid maken tussen ontbijt- en andere gerechten, zou je het een ontbijtgerecht kunnen noemen.