december 2012

Het Grote NRC-TV Kerstdiner (uit 2008)

Bekijk video

12 gasten, 5 dozijn oesters, een staartstuk, liters room en nog veel meer drank, zo vierde nrc.tv in 2008 Kerst. Het was een megahektische draaidag (tussen het voorbereiden van het diner en het diner zelf filmden we ook nog even een oudejaarsborrel met tempura, cocktails en een aantal vrienden), ja er werd zelfs iemand ziek van een foute oester (ik zal je de details besparen), maar wat was het gezellig. Zou het zo weer over doen, als is het maar vanwege die waanzinnig lekkere paddestoelen-portsaus. Proost!

Crisp cinnamon Christmas cookies

“Wat eten jullie in Nederland eigenlijk met Kerst?” De vraag werd me gesteld door de Deense chef en kookschrijver Trine Hahneman. Ze had me net haar recent verschenen ‘Scandinavian Christmas’ geschonken, een heerlijk boek vol traditionele Scandinavische recepten voor de maand december. Ik kwam niet verder dan kalkoen, wild en rollade, een opsomming waar ik zelf maar matig tevreden over was en die bovendien weinig indruk maakte op de vraagsteller.

Het nrc.next kerstdiner 2012

 

Het menu

Makreelpaté met toast en waterkers

Soep van geroosterde bietjes met karnemelk

Kerstham met cranberry-rozijnenchutney, kruidige rode kool en mosterdpuree

Panna cotta van earl grey en witte chocolade met granaat- en sinaasappelsalade

Never change a winning kerststol

Recepten zijn er om mee te experimenteren, te spelen, om te buigen naar je eigen smaak. Maar sommige recepten, vooral recepten voor gebak, daar moet eigenlijk niet aan willen komen. Als ze goed zijn, zijn ze goed.
Zoiets geldt ook voor deze kerststol. Eerst bakte mijn moeder hem 100 Kerstmissen, en sinds ik het ouderlijk huis verliet bakte ik hem zelf ook al zo’n 100 Kerstmissen. Hij is nog nooit mislukt. En hij is ontzettend lekker. Never change a winning kerststol.

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes zijn de allerfeestelijke koekjes die er zijn. Gisteren bakte ik een enorme lading met Pep, mijn jongste zoon. Heerlijke knapperige koekjes met citroenrasp en kaneel. Hij is ze as we speak aan het verkopen op de buurtkerstmarkt. Een euro per zakje van 5. (Hij wilde natuurlijk meer vragen, de afzetter, maar dat mocht niet van mij.) Ik ga zo maar ns kijken hoe het gaat met de verkoop. De felbegeerde X-box zal hij nog wel niet bij elkaar hebben verdiend, maar alle beetjes helpen.

Coquilles met curry-limoenboter

Bekijk video

Janneke bakt groentechips

Bekijk video

Stevige linzensoep met spek en rookworst

Voor 4 – 6 personen:
2 teentjes knoflook
2 winterwortels
3 stengels bleekselderij
1 prei
2 eetlepels olijfolie
150 gram rookspekreepjes

Onorthodoxe Sintersoep

In principe maak ik een keer per jaar een pan erwtensoep, namelijk met Sinterklaas. In principe, want als ‘t flink wil vriezen in januari of februari maak ik het nog wel eens. Er gaat niks boven een bord snert wanneer je met dooie tenen thuiskomt na een winterse fiets- of schaatstocht.