november 2012

Hollandse erwtensoep

Bekijk video

Kerst, previsited

Ooit, toen ik nog recepten schreef voor tijdschriften als Allerhande, verzon ik kerstdiners in augustus. Tegenwoordig begin ik er iets later aan, maar evengoed lang voordat de meeste mensen gaan nadenken over die ene grote vraag: 'Wat eten we met Kerst?'. De afgelopen week zat ik dus al volop met mijn neus in de kalkoenen en cranberry's. 

Restaurantje spelen

Restaurants met een Michelinster hebben vaak een betere prijs-kwaliteitverhouding dan een gemiddeld eetcafé. Maar goedkoop zijn ze zelden. Van het geld dat je er neertelt voor een diner voor 4, kun je thuis al snel 4 etentjes geven. Vergis je alleen niet. Een lekker potje koken is één ding; koken op Michelinniveau is toch even iets anders. 10 tips voor wie thuis sterrenrestaurantje wil spelen:

Pep en Zaïra maken kruidnootjes

Bekijk video

Niet Normaal Lekker

Aanstaande donderdag gaan in Amsterdam de Niet Normaal Lekker Restaurantdagen van start. Deze bijzondere restaurantweek is een initiatief van twee Amsterdamse stichtingen, De Regenboog Groep en De Omslag. Het project is bedoeld om meer bekendheid te geven aan horecaondernemingen met een sociale doelstelling. Er doen ruim 15 horecagelegenheden aan mee. Om dat nietnormaallekkere eten alvast eens uit te proberen, mocht ik lunchen bij buurtboerderij Ons Genoegen. Onderstaand artikel verscheen vandaag in nrc.next

Vies lekker

Laatst had ik het met iemand over het genot van vies eten, een fenomeen dat zich misschien het best laat uitleggen aan de hand van een broodje bal. Toevallig is mijn eigen echtgenoot, De Hongerige Man, expert op dit gebied. Nog nooit in zijn leven verliet hij een voetbalkantine zonder zo’n klef broodje met een weken geleden gebraden en intussen vijfhonderd keer in onduidelijke jus opgewarmde kogel vleesmaalsel in z’n mik.

Kookboekhandel 35 jaar!

De Kookboekhandel in Amsterdam bestaat 35 jaar en dus is het er vandaag feest. Van 15.00 tot 19.00 uur ben je van harte welkom op Haarlemmerdijk 133. Eigenaresse Jonah Freud is er natuurlijk, maar ook oprichtster Titia Bodon en Johannes van Dam, van wie Jonah de winkel ooit overnam. Onder anderen Johannes, Cees Holtkamp, Yvette van Boven, Nadia Zerouali, Jean Beddington, Ricardo van Ede en ik signeren onze boeken, maar delen vooral lekkere hapjes uit.  Later!

Janneke kookt appelmoes

Bekijk video

Herfststukje

Wie dezer dagen een rondje door bos of beemd loopt kan het niet ontgaan: het stikt van de paddestoelen. De bodem is goed vochtig, het is nog niet al te koud, ze schieten als hun spreekwoordelijke zelf de grond uit. Tijdens een familiewandeling afgelopen weekeinde raakten we niet uitbewonderd.

Het dochtertje van mijn zus wenste zich vurig een paddestoel. Met een scharrig plastic zakje in haar hand dartelde ze door het knisperende bruin-rood-oranje-gele gebladerte, stukjes schors, kromme takjes en half verrotte eikeltjes verzamelend voor het herfststukje dat in haar hoofd al vaste vorm had gekregen. Een mooie zwam zou het seizoenstableau compleet maken, vond ze stellig.

Revuelto met paddestoelen en geitenkaas

Een revuelto is een Spaans eiergerecht: een mollig roerei gevuld met groenten, kruiden, vlees, vis, kaas en/of paddestoelen.