oktober 2012

Kaassouffleetjes met knoflook en tijm

Het maken van een soufflé heeft de reputatie lastig te zijn. Maar het is allemaal een kwestie van de trucs kennen. De roux (de basis van de soufflé) goed laten garen.

Kaassouflé maken: een eitje

Een jongen in een geel vest, 2 witte borden, 2 eieren en een leeg plastic waterflesje. Deze zomer was het een instant hit op youtube: het filmpje ‘very cool way to separate yolk from egg white’. Sindsdien zagen ruim 13 miljoen mensen over de hele wereld hoe een Chinese tiener op kinderlijk eenvoudige wijze een ei scheidt, de dooier keurig apart van het wit zonder een spoortje geel achter te laten.

Vietnamese loempiaatjes

Bekijk video

Laatste afscheid van de zomer

Janneke bakt brownies

Bekijk video

Goudgele curry van verse mais

 

Warme, goudgele maiscurry

Wanneer een kolf suikermais echt vers is, dus net, hooguit een paar dagen geleden geoogst, kun je hem koken, in ruim water met ruim zout en niet te lang, tot hij net gaar is, en daarna kun je hem rondom, al draaiend, bestrijken met roomboter, zo royaal dat de boter, onmiddellijk smeltend wanneer hij de warme, goudgele korrels raakt, ervan af druipt, en als je er dan je tanden inzet, dat is iets onbeschrijfelijk verrukkelijks.

Eetsnob

Het mag dan kinderboekenweek zijn en je mag door je moeder zijn meegesleept naar de plaatselijke boekhandel voor een nieuwe voorraad verantwoord leesvoer, als je negen bent word je vaak toch het allerliefste voorgelezen uit een oude Donald Duck. En zo af en toe vind je moeder met d’r literaire idealen dat stiekem ook best leuk.

Salade van bloemkool, geroosterde paprika, cornichons en tonijn

Voor 4 personen: