juli 2012

Pulpo alla Gallega

Dit recept is eenvoudig, maar zonder pimenton de la Vera gaat het niet.

Knoflooklanden

Knoflooklanden, sinds het begin van de eurocrisis kom je het woord steeds vaker tegen. Vooral journalisten en koppenmakers van kranten zijn er dol op, omdat het zo lekker ‘landen die moeite hebben aan de eisen van de Europese muntunie te voldoen en er daarom binnenkort wel eens uitgetikt zouden kunnen worden’ samenvat. Of, zo je wilt, ‘landen waar de bevolking de halve dag zit te lunchen om daarna nog even rustig een tukkie te gaan doen terwijl de rest van Europa doorwerkt op een broodje kaas’. 

Pulpo alla Gallega

Of ik pijlinktvis of octopus bedoelde, vroeg een lezer vorige week naar aanleiding van mijn Griekse recept voor in rode wijn gestoofde inktvis. Wel, het ging om pijlinktvis, hetgeen eigenlijk ook wel af te leiden was uit de aanwijzing dat de lijven in ringen gesneden moesten zijn. Maar een domme vraag was het geenszins, zo ontdekte ik bij raadpleging van Alan Davidson’s Mediterraan Viskookboek (helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar).

Janneke legt een côte de boeuf op de barbecue (en steekt hem bijna in de hens)

Bekijk video

Côte de boeuf van de barbecue

Janneke maakt klassieke Franse doperwtjes

Bekijk video

Klassieke Franse doperwtjes

Giovanna's navel

Beloofde ik in nrc.next van vorige week maandag een zomerse kookreis langs de Middellandse zee, belandde ik zelf pardoes in de keuken van Zuid-Tirol. Het was de schuld van Ernest van der Kwast. Ook een beetje van iemand anders trouwens, iemand die me een intrigerend, origineel recept voor apfelstrudel onder de neus hield dat hij op zijn beurt gekregen had van de kok van een gerenommeerd Gasthof in het Pfitschtal. Maar toch, van der Kwast treft de meeste blaam.

Suquet

Niet op vakantie gaan is een stuk minder vervelend wanneer je vakantieachtige dingen eet. Voor de thuisblijvers maak ik daarom de komende weken een rondje door een aantal keukens van de Middellandse zee. Mediterrane gerechten die smaken alsof je in een dun shirtje onder een met druivenranken overgroeide pergola zit ergens op een plek waar ze Frans of Turks of Spaans of Grieks spreken en waar een karaf wijn drie stuivers kost en nog lekker is ook, dat werk, maar dan in je eigen tuin. 

Suquet (Catalaanse visschotel)

 

In memoriam: Berthe Meijer

Bekijk video

Gisteren overleed schrijfster Berthe Meijer op 74-jarige leeftijd. Bijna 20 jaar lang vulde zijn de kookrubriek van NRC Handelsblad. Ze deed dat in mijn ogen geweldig; eigenzinnig, met kennis van zaken en met flair. Mijn moeder kookte en kookt nog steeds veel uit haar werk, ik ben als het ware opgegroeid op Berthe’s tomatencoulis.

Fill the cup

Bij een restaurant dat is aangesloten bij Fill the Cup betaalt elke gast 20 cent extra voor een maaltijd en helpt zo een kind aan een maaltijd op school. Slim bedacht, mooie zaak, en daarom doe ik graag mee aan Pass the Cup.