juni 2012

Janneke bakt een clafoutis

Bekijk video

Goed nieuws voor alle mensen die mij de afgelopen tijd vroegen waar toch dat filmpje over soto ajam, over moelleux au chocolat en over mayonaise maken gebleven was, en al die andere filmpjes die ik 2 jaar lang maakte voor nrc.tv en die (dat wist ik niet, maar vond ik erg leuk om te merken!) door veel mensen nog steeds bekeken werden. Vanaf vandaag ga ik ze allemaal weer met jullie delen, 1 voor 1, elke vrijdag een nieuwe. We trappen af met het laatste kookfilmpje uit de serie waarin ik een clafoutis bak. Iedereen blij?

Gedroogde moerbeien

Opeens zie je ze overal te koop aangeboden, deze kleine, verschrompelde vruchtjes in varierende hooitinten. Het zijn gedroogde witte moerbeien en ze schijnen zo'n beetje overal goed voor te zijn. Vooral zijn ze rijk aan resveratrol, een antioxidant met een natuurlijke antibiotische werking, hetzelfde spul als dat wat in de schil van blauwe druiven zit en waaraan we het advies om maar zoveel mogelijk rode wijn te zuipen te danken hebben :-) 

Eend met een koffie-bruinesuiker-korianderkorstje van de barbecue

Eend met koffie, dat klink wellicht vergezocht maar het werkt heel goed. Zeker wanneer je die eend op de barbecue bereidt. 

Mozza

Hoe lang zou het geleden zijn dat we in Nederland kennis maakten met mozzarella? Met een natte vinger in de lucht zou ik zeggen tussen de 25 en 30 jaar. Ach, wat waren we in het begin nog dik tevreden met fabriekskaasjes vervaardigd van sufgesteriliseerde koemelk. Smakeloze gummiballen, maar hee, we wisten niet beter. Later ontdekten we dat er ook mozzarella bestond van verse buffelmelk, zowel in structuur als in smaak superieur aan de koemelkversie. En tegenwoordig kom je als ambitieuze thuiskok niet meer weg met minder dan huisgestremde, huisgewrongelde, huisgeknede en huisgevormde mozzarella.

Kruidensalade met warme mozzarella, limoen en pistache

»

Hedelfingerverslaving

Ik overweeg sterk om kersen uit te roepen tot mijn lievelingsfruit. Twee weken geleden nam mijn buurvrouw dit mandje kersen voor me mee, geplukt in haar Spaanse vakantietuin. Ik bakte 3 clafoutissen (geinig woord), at de rest uit het handje en toen was het mandje leeg. Sindsdien koop ik elke dag een half pond kersen bij de groenteboer en vreet ze achter elkaar op. 

Kokoskoekjes

Vandaag geprobeerd suikervrije kokoskoekjes te bakken, naar een oud recept van mijn moeder. Ik ben nog niet tevreden over de lange en wat onaangename nasmaak van stevia. Zodra ik dat wel ben (lees: zodra ze zo lekker zijn dat ik de koekjes  achter elkaar opvreet) zal ik hier het recept geven. Wordt vervolgd dus.

Zeebaars met misoboter en lenteui

 

Miso-chocoladetruffels

200 gram pure chocolade (min. 70%)
1 afgestreken eetlepel gladde akamiso (witte miso)
125 gram mascarpone
50 ml melk
cacaopoeder

misoboter

50 gram (shiro- of aka-)miso
1 eetlepel fijngeraspte gemberwortel
zwarte peper
100 gram roomboter, op kamertemperatuur