mei 2012

Kervelsoep

Kervelsoep kookte mijn moeder altijd in deze tijd van het jaar, wanneer de kerveloogst uit de tuin overvloedig was. Ik moet het haar nog eens vragen, maar ik geloof dat zij kalfsbouillon gebruikte. Zelf maak ik de soep met het kooknat van asperges, waarvoor het immers ook nu net het seizoen is. Het is een rijke, romige soep die fluwelig aanvoelt op de tong, zeker wanneer je rijstebloem gebruikt in plaats van tarwebloem. 

Pho

Pho is een van de beroemdste gerechten uit de keuken van Vietnam. Het is een soep die zeldzaam veel smaken en texturen in zich verenigt. De bouillon is kruidig, zwemend naar anijs en kaneel - ofwel, zoals mijn jongste zoon laatst opmerkte: hij smaakt naar Sinterklaas. De noedels zijn koel, glad en glibberig. Het vlees is fluweelzacht en hartig, met een metalen ondertoon. De taugé knappert in de mond. De limoen adstringeert. De vissaus zorg voor zilt. De ui smaakt scherp. De pepers pikant. De kruiden groen en fris. Kortom, wie voor het eerst in z’n leven pho eet, zette zich schrap voor een kleine explosie in de mond.

Zalm 'en papilotte' met dille-citroenboter

Bij het ontbijt begint het overleggen over de lunch al. Wie heeft waar zin in, welke kinderen lusten wat niet, wat ligt er nog in de koelkast, wie gaat er boodschappen doen, wie blijft er thuis om de keuken op te ruimen? Zet een paar gezinnen enkele dagen samen in een vakantiehuis en de kans is groot dat de hele dag om eten draait.

Zalm 'en papilotte' met dille-citroenboter

 

Tomatensaus, een beetje van mij en een beetje van Marcella Hazan

Deze tomatensaus is gebaseerd op een beroemd recept van Marcella Hazan. Haar sugo al pomodoro is van een onweerstaanbare eenvoud: Laat 500 gram kleingesneden blik- of verse tomaten, een gehalveerde ui, een snuf zout en 75 gram boter 3 kwartier sudderen tot het vet op de tomaten drijft. E basta, meer is er niet aan.