april 2012

Mijn theatertournee (die begon en eindigde in het Torpedotheater en exact 1 avond duurde)

Afgelopen dinsdagavond was ik uitgenodigd om in het Torpedotheater in Amsterdam te komen vertellen over mijn werk en over mijn nieuwste boek Comfort Food. Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel en een goede vriendin, leidde de avond. Nu raken wij tweeen over eten sowieso nooit uitgepraat, maar door de vele vragen uit de zaal werd het allemaal bijzonder geanimeerd. Het theatertje is piepklein 

Sexy Sla

Het was aan het begin van de jaren 0 en vegetarisme werd nog gezien als het soort sektarische aberratie waarvan de eigentijdse mens zich zoveel mogelijk diende te distantiëren. Zo onhip was vegetarisch eten dat het culinaire tijdschrift Sla ondanks hard werken door een dappere en creatieve redactie roemloos ten onder ging aan het simpele feit dat er geen vlees en geen vis in voorkwam. Ik kan het weten, want ik schreef recepten en verhalen voor Sla.

Jagersworst

Wat wij vanavond aten: Jagersworst van Brandt & Levie, mit Kartoffelsalat und Gurkensalat natürlich.

Suiker- en glutenvrije amandel-sinaasappelcake

Voor onderstaande amandelcake gebruikte ik steviapoeder van het merk Stevija,

Bakken zonder suiker, met stevia

Ik ben geen uitgesproken zoetekauw. Ik gebruik geen suiker in mijn thee of koffie (brrr, moet er niet aan denken), drink nooit frisdrank en op een glas versgeperste jus d'orange in de ochtend na, geen sapjes. Ik eet geen zoet broodbeleg. Ik lust alleen naturel yoghurt. Ik eet in de regel geen toetjes, zelden of nooit taart en geen snoep. Maar ik heb een zwak voor koekjes en voor cake. Of eigenlijk heb ik een zwak voor het bakken van koekjes en cake; niets ontspannender dan dat. En zijn die koekjes en cake eenmaal gebakken, dan eet ik ze ook op.

Geen poezeëi, een kalkoenenei

Er lag een ei zo wit als sneeuw midden op het gras
En niemand van de dieren wist van wie dat ei wel was

De kip zei: O, ik zie het al. Het is een kippeëi
En ik ben kip zoals je ziet, het ei is dus van mij!.

Nee zei de haan, dat ik niet waar. Dat eitje is van mij.
Het is toch veel te groot voor jou, het is een haneëi.

Ha zei de poes, dat dacht je maar, een haan legt toch geen ei?
Straks zullen jullie het wel zien: Het is een poezeëi!

Hollandse asperges met garnaaltjes in botersaus

voor 2 personen:
1 kilo asperges (als je asperges eet moet je het goed doen)
100 gram roomboter
1 limoen
2 eetlepels fijngehakte bieslook
200 gram Hollandse garnaaltjes

Mijn eerste asperges

Mijn eerste asperges van dit seizoen. Hollandse glorie, toch? Ik kreeg ze opgestuurd in een kistje, samen met twee flessen witte wijn. Ze lager er eerlijk gezegd wat amechtig bij, maar na een paar uur in een koudwaterbadje te hebben geplonst zagen ze het leven weer helemaal zitten. 

Chococrispies

voor 12 - 20 crispies:
100 gram chocolade (wit, melk of puur)
25 gram roomboter
50 gram cornflakes

De keuken van Johannes

Er komt een film over Johannes van Dam! En nog leuker, volgens de makers wordt het de grootste crowdfundingfilm ooit in Nederland gemaakt. Bianca Tan, die van Dam al een aantal keer portretteerde voor AT5, gaat de documentaire regisseren. Iedereen die mee wil werken, denken en dokken is welkom. Lees maar mee met het persbericht: