maart 2012

De Krat en Het Recept

Met goede producten hoef je maar heel weinig te doen om iets fijns op tafel te zetten, dat werd vandaag eens temeer bewezen door De Krat.  Er zat  vanochtend toen het kistje werd bezorgd zoveel lekkers in dat ik moeite had te kiezen waar ik het eerst mee aan de slag zou gaan. Palmkool (!), witlof, een MRIJ kogelbiefstukje, lekker brood en boerenkaas. Uiteindelijk wees good old ieniemienemutten de koolvis 

Margaritaijs

'Margaritaijs is cool. Niet gewoon cool, maar übercool. Zó cool dat margaritaijs ontzettend hot is. En bovendien ontzettend exclusief.' Ben & Jerry's kunnen er wat van, leuke ijssmaken bedenken en daar vervolgens leuke teksten over verzinnen. Maar Gerrit-Jan Groothedde, alias Eetschrijver, weet ook hoe het moet. Zijn #margaritaijs is het meest besproken ijs in de geschiedenis van de sociale media. 

Rabarber fool

De groenteboer had rabarber liggen. Het blad frisgroen en de stengels glanzend als felroze zuurstokken. ’t Is er, net als voor de aardbeien en de asperges die ernaast lagen, eigenlijk nog iets te vroeg voor. Maar ik kon het niet laten. Ze moesten en zouden mee naar huis.

Uiensoep, zo goed als gratis

Nederland zit met een groot uienoverschot. Om te voorkomen dat ze rotten of worden weggegooid, redt Mediamatic een kwart miljoen uien van de Texelse boer Jo Flens. In het weekend van 30 maart t/m 1 april kun je onbeperkt gratis uien halen op het Oostenburgereiland in Amsterdam. Er is 

Vegetarische ragù bolognese

Eenmaal uit de kast als (voorzichtig) sympathisant van vleesvervangers, moet ik dat natuurlijk wel een beetje blijven uitdragen. Daarom vandaag een recept voor vegetarische bolognesesaus. Ik maakte hem met een product waarvan Savage River Farms mij, samen met de sojakip waar ik eerder deze week over schreef, twee zakjes toezond: pea crumble. 

Kip, het meest veelzijdige stukje soja

Zondagochtend 10 uur lijkt niet het meest voor de hand liggende tijdstip voor een vergelijkende (nep)kipproeverij. Maar wijnproevers proeven niet voor niets zo vroeg mogelijk op de dag; dan zijn de smaakpapillen nog fris. De vragen aan het proefteam zijn: kun je echte kip van plantaardige imitatiekip onderscheiden, en hoe smaakt nepkip?

Liever nepkip dan plofkip

Afgelopen donderdag schreef ik een stuk in nrc.next waarin ik een voorzichtig pleidooi houd voor vleesvervangers. 'De kookcolumnist is om. Janneke Vreugdenhil brengt een ode aan nepvlees', kopte de cover. De oplettende lezer zal wel zijn opgevallen dat een ode een beetje veel gezegd is, maar ach, zo gaat dat met krantenkoppen. Wat beslist wel waar is, is dat ik 'om' ben. Lees maar.

Patatas a lo pobre

Eieren zijn duur, het was vorige week in het nieuws. De hoge prijs komt door nieuwe Europese regelgeving omtrent de behuizing van legkippen. Die wordt strenger. Ofwel: de kipjes krijgen het prettiger. Maar omdat het even duurt voor kippenboeren zich aan de nieuwe normen hebben aangepast, zijn kippeneieren op dit moment schaars. En duur. Relatief dan hè, want eieren zijn in wezen natuurlijk spotgoedkoop. 

Hoe bereidt je een paard?

'Hoe bereidt je een paard'? Dit boek viel gisteren in de brievenbus, opgestuurd door mijn aardige uitgever Nieuw Amsterdam. Geweldige titel, en ook nog eens een ontzettend handig en leuk geschreven gidsje over taal. De auteur, Friederike de Raat was drie jaar lang hoofd van de eindredactie van NRC. Het is trouwens maar goed dat ze

Chinezige runderstoof

Met deze runderstoof kan werkelijk niets misgaan. De smaakmakers zijn Chinezig, zonder dat ik zou willen beweren dat het om een authentiek Chinees gerecht gaat. Het leek me gewoon eens aardig om zo’n suddergerecht te maken op een andere dan de voor de hand liggende mediterrane manier.