januari 2012

Een waanzinnige collectie menukaarten van 1840 tot nu

In het voorjaar van 1966 maakten mijn ouders - jong, arm, pas getrouwd en hevig verliefd - een reisje naar Parijs en reserveerden een tafel bij Maxim’s. Mondain genoeg om te weten dat dit the place to eat was, maar niet op de hoogte van de bijbehorende dresscode, verscheen mijn moeder in spijkerbroek en mijn vader in een oude trui. De gerant weigerde hen binnen te laten.

Typical Dutch hutspot

Vandaag kookte ik hutspot. En niet zomaar hutspot, maar hutspot voor een foto in New York Times Magazine (zie hier waarom.) Dat maakt nogal een verschil. Want je kunt veel zeggen van hutspot, dat het eerlijke Hollandse kost is en dat het, mits goed bereid, ontzettend lekker en bovendien comfy is, maar niet dat het een erg fotogeniek gerecht is. Een goede hutspot is zo nat dat hij spontaan van de lepel loopt. Iets te nonchalant op een bord gekwakt, onhandig belicht of uit een foute hoek genomen en...  nou ja, vul zelf maar in waar het dan op gaat lijken.

Krokante muesli

Krokante muesli maken is een fluitje van een cent.

Knutsel je eigen kruesli

Ontbijt is het Nieuwe Diner. Dan weet u dat. Zelf bleek ik ook hopeloos achter te lopen. Toen culinair trendwatcher Marjan Ippel er vorige week over schreef op talkinfood.com, had ik nota bene net een dinertje gegeven. Fout! Zo 2011. Het schaamrood staat me nog op de kaken. 

Theedoeken zijn net spijkerbroeken

Is het gierigheid? Laksheid? Blindheid? Zo zag een gemiddelde theedoek in mijn keuken eruit. Waarom kocht ik niet eerder nieuwe? Ik heb geen idee, behalve misschien dat ik me – en ik weet dat dit best raar klinkt – nogal hecht aan theedoeken.

Fazant met zuurkool tegen de blues

Uit nrcnext/NRC 16 februari 2012

Moeite met opstaan vanochtend? De poes op weg naar de badkamer een rotschop verkocht? Gevloekt nog voor het ontbijt? Ik hoor het al, gevalletje blauwe maandag. Wees gerust, het ligt niet aan jou. De derde maandag in januari is namelijk de depressiefste dag van het jaar.

Ik ben een varken

Ja ik ben gulzig, dat geef ik meteen toe. Maar niet per se als het over eten gaat. Lees hier het interview dat ik eind december gaf aan nrc.next en dat ging over een van de zeven hoofdzonden: gulzigheid. 

Etentje

Een week lang prakkiseren over de samenstelling van het menu. Drie dagen tevoren beginnen met de bestelling bij de poelier en het weken van de zoutevis. Een dag tevoren twee wilde eenden ontleden, bouillon trekken van de karkassen, de boutjes konfijten door ze urenlang op lage temperatuur te garen.

Panir per post

Wat zijn lezers toch lieve mensen. Ze sturen je van alles en nog wat toe, van handgeschreven brieven tot hun zeldzaamste kookboeken tot zelfgefröbelde lekkernijen. Vandaag vond ik zomaar een pakketje home made panir in de brievenbus. Panir is verse Indiase kaas, een product dat ik graag gebruik in curries zoals de PMT (panir tikka masala) uit mijn boek Comfort Food .

Ragu alla Romana (alla Laura)

We zaten in de taxi op weg naar het vliegveld. Ons tripje Rome zat erop. Het liep tegen lunchtijd en vanzelfsprekend raakte ik met onze taxichauffeur, een volbloed Romeinse mama, aan de praat over eten en koken.