november 2011

Iederéén kan koken uit Comfort Food

Kijk, De Hongerige Man bezig in de keuken. Dat zie je niet vaak. Sterker, dit is een unieke foto. Hoe veel hij ook van eten houdt, mijn echtgenoot kookt zelf ongeveer 1 x per jaar, alleen als ik het af laat weten, en dat is uiterst zelden. Maar vanmiddag kreeg ik 2 injecties in mijn schouder, en nu heb ik de komende 24 uur een lam armpje. (Ja, ik kan nog wel typen, met links, met 1 vinger.) En wat is er fijner dan een piepklein beetje zielig op de bank liggen en dan soep geserveerd krijgen door je eigen man? 

Soep van urad dal met kokos, kerrie en koriander

 

Soep voor Occupanten

Zo vaak ben ik inmiddels langs het Amsterdamse Beursplein gefietst, dat het me voorkomt of Occupy er altijd al was – de tentjes en veldkeuken ontworpen door een ouwe hippie bij de afdeling stadplanologie –, maar om een of andere reden was het Occupy-kampement in eigen stad aan mijn aandacht ontsnapt. Vorige week reed ik er toevallig langs, en bedacht: ik moet een pannetje soep gaan brengen.

Zo'n pan ragù is pure porno (okay, gastroporno)

No Reservations al gezien op de nieuwe kookzender 24Kitchen? Elke werkdag om 22.00 uur neemt Anthony ‘Rock-’n-roll’ Bourdain zijn kijkers mee op culinaire wereldreis. Van Uruguay tot Oekraïne en van Vietnam tot Venetië, de beroemde Amerikaanse chef komt overal, spreekt iedereen, ziet, ruikt en proeft alles en geeft eigenzinnig commentaar.

Ragù alla Napoletana alla Janneke

In deze aflevering van No Reservations reist Anthony Bourdain naar Napels.

Winterklaar

Vandaag de tuin maar eens opgeruimd. Alles wat aan het verwelken was uit de grond gerukt, winterspul als boerenkool, groene kool en rozemarijn juist extra groeiruimte gegeven. Bladeren opgeveegd, druivenstruik gesnoeid, lege potten opgestapeld in de schuur. Winterklaar maken heet dat geloof ik in tuiniersjargon, al deed ik maar wat, en heb geen idee of mijn tuin nu echt klaar is voor de winter.

Pizza = groente

Er was een periode, zo tussen zijn 2e en 3e verjaardag, dat mijn oudste zoon categorisch weigerde groente te eten. Wat ik ook probeerde – lief blijven, boos worden, afleiden, dreigen, smeken, omkopen, verstoppen in pastagerechten, pureren tot soepjes, raspen en er pannenkoekjes van bakken –  zijn mond bleef vastberaden dicht. In die tijd gold patat + tomatenketchup bij ons thuis als aardappelen + groente.

Net zo lekker

Een vriend van me heeft diabetes. Hij weet het pas een paar maanden, maar sinds hij het weet, medicijnen slikt en zijn eetgewoonten heeft aangepast, voelt hij zich beter dan hij zich in jaren heeft gevoeld. Dat anders eten ging overigens niet zonder slag of stoot. Hoeveel pasta kun je eten zonder dat je bloedsuikerspiegel ervan door het plafond gaat? Wat eet je tussendoor als je moet bezuinigen op vet en suiker? Wat drink je in de kroeg als het eigenlijk geen bier mag zijn (of in ieder geval geen 5 biertjes)?

Gevulde speculaas

Prefeministisch amandelspijs

'Traditionele recepten voor de feestdagen', heet het ringbandbundeltje dat voor mijn neus ligt. Het is geschreven door ene mevrouw Heleen A. M. Halverhout, die haar werk heeft opgedragen ‘aan Janny, Kees en hun kinderen in Australië en aan alle emigranten die over de hele wereld zijn verspreid’. In het voorwoord hoopt Heleen ‘dat zowel de Nederlandse als de geëmigreerde huisvrouw voor iedere feestelijke gelegenheid iets van hun gading in dit boekje kunnen vinden’. Want, zo verzucht ze, ‘vroeger werd door de huisvrouwen veel meer werk gemaakt van het bereiden van al deze baksels dan thans’.